Výživa nastávajících matek

Výživa nastávajících matek (Cukry)


Kategorie: Výživa nastávajících matek 
25.květen 2005
Cukry neboli sacharidy tvoří významnou součást potravy nejen těhotných žen. Sacharidy jsou významným zdrojem energie, neboť z 1 g sacharidů lidské tělo získá až 16 kJ (4 kcal) energie. Nejdůležitějším sacharidem je glukóza, neboť je pro některé lidské orgány výhradním zdrojem energie. Těmito orgány jsou mozek a ledviny.

Cukry většinou v potravě přijímáme ve formě polysacharidů. Ty jsou následně v ústech štěpeny enzymem amylázou obsaženou ve slinách. K dalšímu štěpení dochází ve dvanáctníku pankreatickou šťávou. V tenkém střevě se z rozpadlých buněk střeva uvolňují další enzymy, které rozklad sacharidů dokončují. K resorpci dochází ve dvanáctníku a lačníku.

Při nedostatečném příjmu sacharidů klesá pozornost, snižuje se duševní a tělesný výkon. Klesne-li hladina glukózy v krvi, dochází ke zhoršení únavy. V řídkých případech může dojít až k projevům hypoglykemického šoku.

Rizika spojená s nadměrným příjmem cukrů v těhotenství:

  1. přílišný nárůst hmotnosti spojený s velkou zátěží kloubů a kostí
  2. zvýšené riziko onemocnění srdce a cév
  3. rozvoj diabetu 2. typu
  4. porod dítěte s nízkou porodní hmotností

Doporučená denní dávka sacharidů pro těhotnou ženu v II. trimestru těhotenství je 398 g. Tato dávka se během kojení zvyšuje na 413 g. V potravě by sacharidy měly pokrýt 55-60 % potřeby energie. Sacharidy by měly být přijímány hlavně ve formě polysacharidů (aspoň z 1/3 škroby). Škroby jsou obsaženy v chlebu, pečivu, bramborách, rýži a luštěninách.

Autor: MUDr. Sylva Šebková