Zuby

Zubní implantáty


Kategorie: Zuby 
13.květen 2005
Zubní problematika se dotýká každého z nás. V životě mohou nastat situace, kdy je nutno velice zásadně zasáhnout do stavby chrupu, a nemusí to být vždy jen vyšší věk! O některých moderních možnostech ošetření a úpravy chrupu byli přítomní informováni na tiskové besedě 11. 5. 2005 v Praze MUDr. Zdeňkem Nathanským z pražské Stomatologické kliniky v rámci pravidelných informací PHC – Media pro zdraví.

Implantáty jsou speciálně tvarované umělé náhrady chybějících zubů, které jsou vsazeny přímo do čelisti. Vyrábějí se z takových materiálů, na které si tělo dobře zvykne a nečiní mu jejich přítomnost žádné potíže. Používá se proto osvědčený titan. Implantáty, tedy vlastně umělé kořeny, mají většinou tvar hmoždinky. Její část je vsazena do čelisti a zbylá pak tvoří jakýsi pilíř, na který stomatolog připevňuje můstek, korunku nebo napevno usazenou zubní protézu. Výhody implantátů jsou následující:

·                  zdravé zuby se nemusí brousit při zhotovení můstku

·                  nahrazují snímatelnou protézu pevnou zubní náhradou

·                  mají dlouhou životnost

·                  nahrazují jednotlivý zub nebo více zubů při zaplňování větších mezer

·                  bezzubou čelist zaplní stálé porcelánové můstky

Jedinými kontraindikacemi implantace jsou závažné celkové choroby, jako například nádory krvetvorby, nádory v oblasti implantace, krvácející stavy, stavy po ozáření a chemoterapii.

Zavedení jednoho implantátu trvá asi dvacet minut a provádí se v místním znecitlivění. Úspěšnost primárního vhojování implantátů se v současné době pohybuje mezi 95-97 %.. Je-li implantát dokonale vhojen, zůstává po celou dobu života v čelisti a v průběhu dalších let se pouze vyměňuje protetická práce, která se pochopitelně opotřebovává. Poměrně velkou skupinu dnes tvoří pacienti, u kterých stomatologové provádějí implantační zákrok  ihned po vytržení zubu. Výsledky jsou velmi dobré a stejně tak se zkracuje doba léčení.

Pokud přicházejí  k ošetření pacienti se špatnými anatomickými poměry nebo s nedostatečnou tloušťkou kosti potřebnou k implantaci, je ošetření podstatně složitější. Pak je nutno využít řady augmentačních technik, jejichž cílem je zajistit přiměřené množství kostní hmoty, například výstelkou horní čelisti, odběrem štěpů z patra nebo z kyčle.

Dnešní pokroky ve stomatologii umožňují velice hodnotné náhrady chrupu. Mimo zdravotní omezení uvedené výše to však mohou být omezení především finanční (jeden implantát na klinice stojí od 11 000 Kč). Rozhoduje-li se však pacient, je dobré problém s vlastním chrupem projednat především s ošetřujícím stomatologem. A finance by asi neměly být určující, zamyslíme-li se, kolik stojí zdraví!

Zubní implantáty nejsou jen kosmetickou záležitostí, ale také někdy nutností pro dentální zdraví..

Autor: zpracováno redakčně