Astma

Světový den astmatu – první úterý v květnu


Kategorie: Astma 
03.květen 2005
Světový den astmatu je vyhlášen každoročně Světovou zdravotnickou organizací ve spolupráci s Globální iniciativou pro astma a Globální iniciativou pro alergickou rýmu, jak bylo uvedeno na besedě 3. května 2005 v Praze.

Jako součást Světového dne astmatu organizuje pravidelně Česká iniciativa pro astma  Dny astmatu a alergie. Podle nejnovějších údajů trpí celosvětově astmatem 300 milionů lidí, v ČR se vyskytuje asi u 800 000 lidí, přibližně 250 000 lidí nemá stanovenou přesnou diagnózu ani odpovídající léčbu. 60–78 % astmatiků trpí zároveň alergickou rýmou, 20–38 % pacientů s alergickou rýmou má současně i astma. Asi 5 % dětí trpí alergickým ekzémem.

 

Česká iniciativa pro astma (ČIPA o.p.s.) byla založena již v roce 1996 třemi odbornými společnostmi ČLS JEP. Její hlavní náplní je informovat odbornou a laickou veřejnost o nových poznatcích v celé problematice astmatu, především však v léčbě.

 

Astma je chronický zánět průdušek, často alergického původu. Onemocnění je nevyléčitelné, ale je dle odborníků správnou a systematickou léčbou dobře ovlivnitelné.

Každý čtvrtý z nás je alergik, každý sedmý trpí alergickou rýmou, každý desátý má ekzém a každý dvanáctý má astma.

Z průzkumu vyplynulo, že řada alergiků není přiměřeně léčena nebo není léčena vůbec. Lehčí projevy astmatu i senné rýmy (až 38 % nemocných) se podceňují , takže se onemocnění dostává do těžší formy.

 

Tématem letošního Světového dne astmatu jsou nenaplněné potřeby v léčbě astmatu. Národní organizace při této příležitosti pořádají řadu osvětových akcí. Smyslem je upoutat pozornost lékařů i pacientů na možnosti zlepšení kontroly astmatu. K tomu bude sloužit také Test kontroly astmatu. Jedná se o mezinárodní standardizovaný písemný test, na jehož přípravě se podílela řada odborníků a který by měl jednoduchým bodovacím systémem umožnit lékařům i pacientům zhodnocení pacientova onemocnění. Snahou lékaře a pacienta by měla být následná úprava léčebného režimu a dosažení nejvyššího bodovacího skóre v testu a dokonalé kontroly astmatu tak, aby pacient si nebyl nucen brát tzv. úlevové léky.

Test pacienti získají v čekárnách lékařských ordinacích, v mediích i na internetových stránkách: www.astmatest.cz , které budou v provozu od 6. května.

 

K Světovému dni vyhlásila také ČIPA Dny astmatu a alergie České republiky.V průběhu května budou již tradičně organizovány v Praze – 6. 5. na Nám. Míru od 9–13 hod., dále 10. května v Brně – Brněnské kulturní centrum, 10. 5. rovněž v Hradci Králové – Nové Adalbertinum, Velké náměstí, v Olomouci 11. 5 na Lékařské fakultě, v Pardubicích 16. 5. to bude Parník Arnošta z Pardubic a v Plzni 20. 5. v areálu Dětské nemocnice u sv. Jiří.

Na těchto setkáních si budou moci zájemci ověřit své plicní funkce při spirometrickém vyšetření, na besedách se dozvědí  novinky v oblasti astmatu a alergií. V diskusích a seminářích získají potřebné znalosti o výživě, režimu i bytovém prostředí vhodném pro alergiky.

Podrobně rovněž na www.cipa.cz, cipa@volny.cz

Autor: zpracováno redakčně