Výživa nastávajících matek

Výživa nastávajících matek (3. díl - Železo)


Kategorie: Výživa nastávajících matek 
05.květen 2005
Železo je prvek důležitý v těle pro tvorbu krevního barviva (a tím i pro přenos kyslíku), fungování mnoha enzymů a tvorbu přenašečů vzruchů v mozku a hormonů štítné žlázy.

Jeho příjem je regulován aktuální potřebou organismu. Většinou se v tenkém střevě vstřebává méně než 10 % přijatého železa. Při jeho nedostatku se toto číslo zvyšuje až na 20-50 %. Ke zvýšené potřeba železa dochází právě v těhotenství a při kojení. K největším ztrátám železa dochází u žen během menstruace.

Bylo zjištěno, že vstřebávání tohoto prvku pozitivně ovlivňuje např. vitamin C a živočišné bílkoviny. Opačné účinky má třeba kyselina šťavelová (která je obsažena ve špenátu), ořechy, luštěniny, tříslovina tanin v černém čaji, sojová bílkovina a draslík.

V těhotenství se zvyšuje potřeba železa z důvodu zvýšené tvorby červených krvinek. Při jeho nedostatku dochází k chudokrevnosti těhotné ženy, její snížené obranyschopnosti a následné náchylnosti k infekcím. U žen se chudokrevnost projeví zvýšenou únavností, bolestmi hlavy, závratěmi, bušením srdce.

Vzhledem k nedostatečnému transportu kyslíku k plodu při anémii matky dochází u plodu ke chronickému nedostatku kyslíku. Výsledkem může být předčasný porod nezralého novorozence či dokonce k úmrtí plodu.

Doporučená denní dávka železa je pro těhotné ženy 20 mg a pro kojící ženy rovněž 20 mg. Zdrojem železa je zejména maso.

Autor: MUDr. Jiří Bakala