Možnosti řešení obezity

Zlaté desatero při hubnutí


Kategorie: Možnosti řešení obezity 
09.březen 2005
S blížícím se jarem snad není časopis, který by pár svých stran nevěnoval tématu hubnutí a neuveřejnil nějakou tu „zaručenou“ dietu. A´t se doporučované a celebritami vyzkoušené zázraky nazývají různě, vždy se jedná o časově omezený postup, kdy zavedeme určitou změnu a hubneme.

Toto období je obvykle vystřídáno tím, že se vracíme k původnímu způsobu života a tak těžce shozené kilogramy zase naskakují zpět. Propadáme depresi a sbíráme sílu a odvahu k dalšímu pokusu. Po každém neúpěšném hubnutí si naše tělo pamatuje období strádání a snaží se něco si nastřádat na „zlé časy“, které je opět čekají při další dietě. Pohybujeme se po spirále a naše váha průběžně stoupá.

Přitom platí stále stejné pravidlo. Hubnutí je běh na dlouhou trať, žádný sprint! Pokud se rozhodnu zhubnout, musí můj příjem energie být nižší než výdej. Cest, jak toho dosáhnout, je nepřeberné množství. Ne všechny jsou však rozumné a z dlouhodobého pohledu efektivní. Při některých dietách si můžeme přivodit i zdravotní problémy a poškodit své zdraví.

A tak pro připomenutí „zlaté desatero“ úspěšného snižování hmotnosti

  1. Jíst pravidelně 4 až 5 menších porcí denně, nejlépe v intervalu 2,5 - 3 hodin (nezapomínat na snídani).

  1. Dodržovat pitný režim, nejméně 2- 3 litry neslazených tekutin denně.

  1. Sestavovat si co nejpestřejší jídelníček, který nás bude uspokojovat.

  1. Omezit příjem jednoduchých cukrů (sladkosti apod.), tuků (zejména živočišných) a potravin s vysokým podílem tuku (tučná masa, uzeniny). Při přípravě jídel omezit smažení a fritování.

  1. Denně sníst nejméně 400 g zeleniny a ovoce, přičemž čím více zeleniny, tím lépe (vláknina zvyšuje sytost a pomáhá pročištění organismu).

  1. Omezit konzumaci uzenin a tučných mléčných výrobků. Vhodné jsou sýry do 30 % tuku v sušině a jogurty do 2 % tuku a ostatní mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku.

  1. Stanovit si reálný a dosažitelný cíl, hubnout pozvolna; optimální úbytek hmotnosti je 0,5 až 1 kg týdně.

  1. Snižování hmotnosti provázat se zvýšením pohybové aktivity ( chceme odbourávat nadbytečný tuk ne svalovou hmotu).

  1. Naučit se řešit stresové situace jinak než jídlem.

  1. Udržet si získanou váhu dlouhodobě lze pouze trvalou změnou životního stylu. V opačném případě hrozí jo-jo efekt.

Vše záleží jen a jen na vás. Je to vaše tělo a vaše rozhodnutí. A pokud pro začátek cítíte, že potřebujete pomoc či podporu, nestyďte se o ni požádat odborníka či lékaře. A jestli máte problém si s lékařem na téma hubnutí promluvit, užitečná doporučení najdete třeba na internetu http://www.rozhodnise.cz/.

Autor: zpracováno redakčně