Nemoci nehtů

Nemoci nehtů (3. díl)


Kategorie: Nemoci nehtů 
08.březen 2005
Změny nehtu Se zvětšeným posledním článkem prstu (paličkovité prsty) a miskovitými nehty (tvar obráceného hodinového sklíčka) se setkáváme v souvislosti s některými chronickými chorobami plic – nejčastěji při rakovině plic nebo srdečním selhávání.

Také barevné změny nehtů mohou mít rozličné příčiny. Zažloutlé a zahnědlé prsty a nehty mívají silní kuřáci. Hnědé zabarvení se vyskytuje také, je-li v zárodečné vrstvě přítomen junkční névus, nebo dokonce zhoubný nádor kůže – melanom. Typické je, že zahnědlá barva nikdy neodrůstá.

 

Modré zabarvení nehtů se vyskytuje u srdečních chorob jako důsledek špatného okysličování krve. U plísní nebo psoriázy (lupénky) bývá nehet žlutošedé barvy.

 

 

Poškození nehtového  lůžka

 

Tento druh poškození nastává nejčastěji po výrazném odstranění tuků z rohové vrstvy saponáty nebo alkáliemi, což vede k uvolnění spojení mezi lůžkem a nehtem. Dochází k částečnému nebo úplnému odstranění nehtu. Může k němu dojít i při různých kožních onemocnění. Následkem úrazu se může vytvořit též proužkovité krvácení.

 

 

Zarostlý nehet

 

Přestože se nejedná o závažné onemocnění, může vyvolávat velmi nepříjemné potíže. Vzniká zarůstáním zakřivené nehtové ploténky do postranních nehtových valů. Následně většinou dochází k bakteriální infekci, která dotváří typický klinický obraz. Nehtový val bývá zduřelý, zarudlý, na pohmat velmi bolestivý.

 

Někdy stačí k odstranění obtíží ztenčit střední část nehtu. Tím dochází ke zvednutí okrajů nehtů. Důležitá je také správná technika zastřižení při pedikúře. Nehty se nikdy nemají zastřihovat do obloučků.

Autor: MUDr. Sylva Šebková