Nemoci nehtů

Nemoci nehtů (2. díl)


Kategorie: Nemoci nehtů 
07.březen 2005
Onychomykóza je mykotické onemocnění nehtů. Příčinou jsou tedy plísně. K infekci může dojít při manikúře či pedikúře infikovanými nůžkami či pilníčkem. Většinou je průvodním jevem chronického trvání onychomykózy kůže nohou. Začíná od volného okraje nehtové ploténky a pokračuje až k lůžku.

Nehet ztrácí lesk a mění svou barvu do žluta. Nehtová ploténka se deformuje, prohýbá, odděluje se od lůžka a postupně se rozpadá. Pod nehtem jsou nánosy drobivé rohoviny, které jsou vysoce infekční.

 

Takto se vyvíjející onemocnění je velmi bolestivé. Na rukou kromě estetických obtíží postupně omezuje i úchopovou funkci ruky. Na nohou vyvolává potíže nejen při obouvání, ale postupně i při samotné chůzi (nejvíce s kopce). Léčba je složitá a zdlouhavá, zejména dostane-li se pacient k lékaři pozdě.

 

Nezbytnou součástí úspěšné léčby jsou preventivní opatření. Mezi ně patří důkladná dezinfekce obuvi, rukavic, ručníků, ponožek a punčoch, ale také van a podlah ve sprchách. Nutná je rovněž sterilizace nástrojů určených k ošetřování nehtů.

 

Kandidózy nehtů

 

Kandidózy jsou nemoci , jejichž původci jsou kvasinkové houby. Žijí na kůži, na sliznicích střeva i u zdravých lidí jako saprofyti. Za určitých okolností se mohou přemnožit a vyvolat onemocnění. Důležitými faktory pro tuto situaci jsou teplo, vlhko, porušení kyselého pH kožního krytu, cukrovka, závažná nádorová onemocnění, ale také léčba antibiotiky, hormony aj.

 

Při kandidóze nehtového valu je nehtový val zarudlý, zduřelý a na tlak bolestivý. Jedná se o časté onemocnění cukrářek, žen v domácnosti a může k němu dojít také po manikúře. Léčení je nesmírně obtížné a zdlouhavé. Je při něm třeba dodržovat základní ochranná opatření. To znamená při práci ve vlhku nosit bavlněné rukavice pod gumové, a to i při práci na zahradě.

Autor: MUDr. Sylva Šebková