Historický vývoj chřipky

První přenos ptačí chřipky mezi lidmi


Kategorie: Historický vývoj chřipky 
09.únor 2005
Do minulého roku nebyl zaznamenán jediný přenos ptačí chřipky mezi lidmi. Všichni nakažení se až dosud nakazili od ptactva či drůbeže. Smrtelně nemocná thajská dívka v minulém roce zřejmě nakazila virem ptačí chřipky svou matku a tetu.

Jedná se o první případ přenosu tohoto viru mezi lidmi. Tato zpráva byla uveřejněna v lednovém čísle časopisu The New England Journal of Medicine.

Přestože virem ptačí chřipky bylo v minulém roce v Asii nakaženo celkem 44 lidí a 32 nemocných na tuto nemoc zemřelo, tyto dva případy jsou první, kdy byl potvrzen přenos mezi lidmi. To, že matka i teta zemřelé dívky se nakazily stejným virem jako ona dívka, bylo potvrzeno výtěrem z nosohltanu a krku.

Nemocná dívka se zřejmě nakazila infikovanou drůbeží. Její matka, která pracovala v oděvním průmyslu a cestovala z jiné oblasti, aby se mohla o svou dceru starat, nebyla v kontaktu se žádným ptactvem.

Tato žena strávila se svou dcerou 16 až 18 hodin 2 dny v září, pátý den se začala cítit nemocná. Zemřela za 12 dní po smrti své dcery.

Tato epidemie ptačí chřipky téměř zdevastovala obchod s drůbeží v Thajsku, jen v prvních třech měsících minulého roku bylo zlikvidováno celkem 120 miliónů drůbeže.

N Engl J Med 2005;352:333-340,405-407.

Autor: MUDr. Sylva Šebková