AIDS

Světový den boje proti AIDS


Kategorie: AIDS 
01.prosinec 2004
První prosinec je již tradičně určen lidem s HIV/AIDS. Tento den vyhlásila již v roce 1988 Světová zdravotnická organizace s podporou Valného shromáždění OSN. Téma pro rok 2004 je věnován ženám a jeho motem je: AIDS ohrožuje zejména ženy.

Téma má své velké opodstatnění. Ženy jsou vůči AIDS až 2,5krát zranitelnější než muži. Ačkoliv bylo postižení považováno zprvu převážně za onemocnění mužů, ženy již nyní tvoří polovinu HIV pozitivních. Jejich větší zranitelnost vyplývá především z nedostatku informací, nedostatečnou schopností a možností komunikovat se svými partnery o bezpečném sexu a také z malého ovlivnění bezpečných praktik při sexu a tím nedostatečné úrovně prevence.

 

Nejpostiženější je subsaharská Afrika, epidemie však zachvátila i východní Asii, východní Evropu a Střední Asii. Udává se, že každých 14 vteřin se na světě infikuje nový jedinec. Ve východní Evropě je nejhorší situace v Rusku a na Ukrajině (1 člověk ze sta je HIV pozitivní).

 

Podle zprávy Společného programu OSN pro AIDS (UNAIDS) „Aids Epidemic Update“ je v současné době na celém světě 39, 4 milionů HIV pozitivních, jen během letošního roku se infikovalo 4,9 milionu lidí, více než 3 miliony zemřely.

 

V České republice počet infikovaných stoupá i přes vyspělý program a relativně dobrou informovanost veřejnosti. Podle posledních údajů bylo v ČR infikováno 716 lidí virem HIV, 109 z nich zemřelo na AIDS. Skutečný počet HIV pozitivních je však podle odhadů mnohem vyšší. Klesá počet dobrovolných žádostí o test. Většina HIV byla diagnostikována na základě jiných vyšetření. Nejčastějším způsobem přenosu viru je homo/bisexuální styk (60,2 %). Ve 22,1 % došlo k nákaze při heterosexuálním styku. Nákaza při injekční aplikaci drog byla prokázána asi u  3 % případů, necelá 4 % u příjemců krve a uvedeny čtyři přenosy HIV pozitivity z matky na dítě.

 

Informační centrum OSN v Praze ve spolupráci s řadou českých internetových serverů připravilo k letošnímu Světovému dni kampaň AIDS SE TÝKÁ NÁS VŠECH, jak zaznělo na TK pořádané kanceláří OSN v Praze 30. listopadu 2004.

Více na: www.osn.cz/aids.cz

              unicprg@osn.cz

              www.osn.cz

 

 

Autor: zpracováno redakčně