Rakovina

Rakovina prostaty (2. díl)


Kategorie: Rakovina 
22.říjen 2004
V časných stadiích rakoviny prostaty jsou málokdy příznaky. Varovat vás mohou tyto příznaky: Časté nucení na močení, zejména v noci. Obtížné je začít či ukončit močení. Slabý nebo přerušovaný proud moči. Bolestivé ejakulace.

V pokročilejších stadiích lze pozorovat tupou nepřestávající bolest v oblasti pánve, dolní části zad nebo horní části stehen, bolesti kloubů a kostí v této oblasti, úbytek váhy a chuti, únavu, nevolnost, zvracení. Vzhledem k tomu, že většina maligních nádorů prostaty vzniká v části nejblíže konečníku, lze tuto nemoc diagnostikovat vyšetřením konečníku per rectum. Mnoho lékařů doporučuje provádět rutinně po padesáti letech pravidelné vyšetření konečníku a laboratorní vyšetření PSA (prostate-specific antigen).

Jedná se o specifickou látku, která se zvyšuje při rakovině prostaty. U afrických Američanů a pacientů s rakovinou prostaty v anamnéze jsou tato vyšetření doporučována již od čtyřiceti let. Vyšetření PSA je mnohem efektivnější v porovnání s vyšetřením konečníku. Může totiž zachytit časná stadia nemoci, kdy nádor není ještě hmatný. Dalším užitečným vyšetřením je vyšetření prostaty ultrazvukem. Při tomto vyšetření je ultrazvuková sonda zavedena do konečníku. Diagnózu potvrdí biopsie pod kontrolou ultrazvuku. Při ní se odebere z prostaty malý kousek tkáně, který se následně histologicky vyšetří. Pro zjištění přítomnosti metastáz je třeba provést CT vyšetření, rentgenové vyšetření plic či jiné zobrazující metody.

Autor: MUDr. Sylva Šebková