Péče o vlasy

Ztráta vlasů


Kategorie: Péče o vlasy 
29.září 2004
Nejčastější příčinou ztráty vlasů u žen i mužů je dědičnost. Ve skutečnosti genetika v této zemi způsobuje 95 % všech případů plešatosti. Zbylých 5 % případů může být způsobeno dietou, stresem, onemocněním a léky.

Mezi léky, které nejčastěji způsobují plešatost, patří léky na vysoký krevní tlak, srdeční nemoci, deprese. Také chemoterapie způsobuje ztrátu vlasů. V některých případech ji mohou způsobovat i vysoké dávky vitamínu A a nízký příjem železa nebo bílkovin. Z nemocí může plešatost způsobovat onemocnění štítné žlázy, různé infekce či chřipka a plísňové infekce kůže. U žen je významným faktorem ovlivňujícím stav kštice porod a kojení. Psychickou poruchou, při níž si pacienti sami vytrhávají vlasy, je tzv. trichotilomanie.


Jaká je léčba?

Základem je odstranění příčiny alopecie. Pro vlastní léčbu existuje řada přípravků k místní i celkové aplikaci. Další z možností je transplantace vlasů. Kandidáty pro tuto operaci jsou zejména muži s typicky mužským typem plešatosti (kouty, ustupující vlasová hranice), některé ženy s řídkými vlasy a osoby s ohraničenou ztrátou vlasů po úrazech či popáleninách. Naopak transplantace vlasů není vhodná pro ženy s difuzní ztrátou vlasů, pro lidi se sklonem k tvorbě keloidních jizev, pro pacienty, u nichž je příčinou užívání léků.

Transplantace může probíhat např. formou tzv. štěpů. Tyto mikroštěpy obsahují obvykle jeden až dva vlasy. Další metodou je tzv. redukce skalpu. Jedná se o zredukování kůže bez vlasů. Tento způsob je vhodný pro alopecii na temeni a týle.

Autor: MUDr. Sylva Šebková