Kondom neboli prezervativ

Průvodce antikoncepcí (1. díl)


Kategorie: Kondom neboli prezervativ 
16.září 2004
Mezi nejobvyklejší druh antikoncepce patří používání kondomu. Kondomy jsou většinou vyrobeny z latexu.

Nedávno se kondomy začaly vyrábět také z polyuretanu. Jsou však dražší než ty latexové a snáze dochází k jejich protržení. Jsou vhodné pro lidi alergické na latex. Existují také "přírodní" kondomy, které jsou vyrobeny ze zvířecích blán. Jsou drahé a neefektivní z hlediska přenosu sexuálních nemocí.


V čem se vyráběné kondomy liší?

Především ve velikosti. Ta standardní sedí většině mužů. Je možné sehnat však i extra velké, nebo naopak malé kondomy. Důležitá je také síla kondomu. Extra silné jsou vhodné pro anální sex a pro muže, kteří mají problém s rupturou kondomu. Extra tenké kondomy jsou také k dispozici, existuje však u nich vysoké riziko protržení. Většina kondomů je lubrikována spermicidní látkou. Lubrikace snižuje riziko otěhotnění při prasknutí kondomu. Tyto kondomy však nemají dobrou chuť, a proto nejsou vhodné pro orální sex. Kondomy však mohou být také ochucené (např. mentolové) a barevné.


Kdy je vhodné si vzít kondom?

Muži by měli nosit kondom vždy, když zavádějí svůj penis do těla jiné osoby, u které existuje třeba jen minimální riziko sexuálně přenosné nemoci. Protože se pohlavní nemocí lze nakazit i při orálním sexu, je třeba při něm rovněž nezapomenout na kondom. Kondom je třeba si nasadit před jakýmkoliv sexuálním kontaktem a sundat jej promptně po ejakulaci.


Kdy může kondom prasknout?

Kondom může prasknout, je-li příliš starý. Proto je třeba sledovat dobu exspirace na obalu. Také ve skladování by neměla být provedena chyba. Zvláště je nutné dát si pozor na přílišné horko. Pozor na lubrikanty. Lubrikanty obsahující olej mohou ztenčovat stěnu latexu. Kondomy jsou z hlediska zabránění početí efektivní v 85 % případů. Jejich další úlohou je zabránění přenosu pohlavních nemocí.

Autor: MUDr. Sylva Šebková