Poruchy srdečního rytmu

Infarkt myokardu (3. díl)


Kategorie: Poruchy srdečního rytmu 
10.srpen 2004
Jakým způsobem se infarkt myokardu (IM) diagnostikuje? Má-li váš lékař podezření na IM, neodkladně provede tato vyšetření: EKG – pomocí měření elektrické aktivity srdce IM diagnostikuje a také určí, která část srdce byla postižena.

Krevní testy – pomáhají nejen diagnostikovat IM, ale zjistit míru poškození srdce.

Většinou po těchto dvou vyšetřeních začne již léčba IM. Když je pacient ve stabilizovaném stavu, lékař se bude snažit přesně určit, která z věnčitých cév byla ucpána. Tuto cévu lze v některých případech zprůchodnit. Jedná se o tato vyšetření:

Echokardiogram – ultrazvukové vyšetření srdce. Odhalí výrazné poškození srdečního svalu či jeho přímé selhání.

Katetrizace srdce – během tohoto vyšetření se zavádí katétr (dutá úzká trubka) tříslem do srdce a pomocí barviva se ozřejmí věnčité tepny. Následuje obvykle léčba pomocí angioplastiky (balonkem se ucpaný úsek cévy roztáhne) nebo zavedením stentů (jedná se o trubičku z pletiva, která se v ucpaném úseku roztáhne a udržuje kritický úsek průchodným).

Izotopová scintigrafiejedná se o vyšetření, které se provádí na odděleních nukleární medicíny, proto toto vyšetření v běžné praxi není dostupné. pomáhá přesné určit postižené místo srdečního svalu.

RTG vyšetření hrudníku – o stavu krevního oběhu nás může informovat i toto vyšetření. Dnes už však nepatří mezi vyšetření, které by se provádělo v první fázi vyšetřování.

Autor: MUDr. Sylva Šebková