Jak zhubnout?

Jak zhubnout (3. díl)


Kategorie: Jak zhubnout? 
12.červenec 2005
Aby člověk zhubnul, je třeba snížit příjem tuků.

Vysoký příjem tuku přispívá k nárůstu tělesné váhy, neboť gram tuku obsahuje asi dvakrát více kalorií v porovnání s cukry a bílkovinami. Chcete-li snížit tělesnou váhu, krevní hladinu cholesterolu či pouze jíst zdravěji, měli byste omezit celkový příjem tuku. Tuky zasluhují veškerou pozornost z mnoha důvodů.

 

Tuky mohou například zvýšit hladinu cholesterolu v krvi. Vysoká hladina cholesterolu je rizikovým faktorem onemocnění srdce. Navíc, tučná jídla (bílé pečivo, uzeniny a hranolky) mají nízký obsah vitamínů a minerálů v porovnání s nízkotučnými potravinami.

 

Základem úspěchu je spálit více kalorií než jich přijmout. Dle doporučení zdravé výživy je vhodné ve své stravě přijímat maximálně 20-35 % kalorií z tuků. To znamená při příjmu 2000 kalorií za den asi 44 gramů tuku.

 

Jak nejlépe poznáte, kolik kalorií v potravě zkonzumujete? Poznejte lépe potraviny, které jíte. Obsah tuku a počet kalorií je vždy uveden na obalu potravin. Vybírejte netučné maso, drůbež a ryby. Dalšími vhodnými potravinami jsou fazole, hrách, tofu, nízkotučné mléčné produkty (jogurty, mléko, sýry).

 

Maso jezte vařené či pečené. Pečte jen na vodě. Vyhněte se smaženým potravinám. Místo másla používejte margarín, do salátů přidávejte nízkotučné dressingy. Vyhýbejte se sladkostem, pozor na slazené nápoje!

 

Avšak nezapomínejte, že nic se nemá přehánět. Proto hubněte s rozumem, a pouze je-li to opravdu nutné.

Autor: MUDr. Sylva Šebková