Plánované rodičovství

Antikoncepce na ""leasing""


Kategorie: Aktuality Antikoncepce Antikoncepce  Hormonální antikoncepce Kontracepce Plánované rodičovství 
09.červen 2004
Česká republika má od letošního února světový unikát, který zatím opravdu nemá obdoby - antikoncepci na splátky.

Toto se týká konkrétně nitroděložního antikoncepčního systému Mirena. Z dlouhodobého hlediska se sice jedná o velice levnou metodu (cca 100 Kč/měsíc oproti 250–300 Kč za pilulky), nicméně její pořizovací cena (cca 6 000 Kč) může být pro mnohou ženu překážkou. Proto je velice dobrou zprávou přístup společnosti Home Credit. Ta nyní nabízí zajímavé řešení: uzavřít smlouvu a pak splácet podle požadavků a možností každé konkrétní klientky.

Mirena je nitroděložní systém obsahující hormon levonorgestrel (IUS-LNG), ten je uvolňován postupně v denní dávce 0,02 mg denně do děložní dutiny. Hormon v celkové dávce 52 mg je uschován ve válečku chráněném polopropustnou membránou umístěném na rámu tělíska (ve tvaru písmene T). Toto množství je dostatečné na pětileté spolehlivé působení celého systému v děloze. Mirena se osvědčila jako vhodná antikoncepční metoda i v některých speciálních případech, např. po umělém přerušení těhotenství nebo jako antikoncepce po porodu (lze ji zavést krátce po šestinedělí) a během laktace (kojení), ale třeba i pro vysokoškolačky. Navíc eliminuje chyby uživatelek – Na Mirenu není nutné každý den myslet. Po zavedení Mireny lze pozorovat u většiny uživatelek zmírnění jak délky, tak intenzity menstruačního krvácení, zmírnění bolestí při menstruaci. Zhruba u 20 % žen zcela vymizí do roka menstruační krvácení.

Antikoncepční mechanismus spočívá v zahuštění hlenu děložního hrdla, které se stává hůře prostupné pro spermie, ve zpomalení pohybu spermií a změnách děložní sliznice. Mirena je na českém trhu již 6 let a v současné době jejích výhod využívá zhruba 27 000 uživatelek. Jak již bylo řečeno, jedná se o velice spolehlivou antikoncepční metodu, která má účinnost dokonce srovnatelnou se sterilizací. Avšak po vyjmutí nitroděložního systému se navrací plodnost téměř okamžitě. Je prokázáno, že naprostá většina uživatelek, které tento nitroděložní systém měly, velice oceňuje jeho účinnost a komfortnost a zůstává tomuto systému věrná.

Ale vraťme se k možnosti splátek. Je to postup již prověřený v praxí a jeho vyřízení nezabere mnoho času. Společnost Home Credit se zde řídí pravidlem, aby se zde vlastně jednalo o půjčku bez ručitele a lze ji (po dohodě s lékařem) vyřídit telefonicky. Stejným způsobem potom tato společnost poskytuje úvěry i na různé další zákroky v hodnotě od 3 do 50 tisíc Kč (např. plastické operace).

Autor: Mgr. Jiří Široký