Choroby

Mastopatie


Kategorie: Choroby Nemoc a zdraví 
20.květen 2004
Nejčastější nádoru podobnou změnou prsu je mastopatie. Pod tímto pojmem rozumíme řadu hormonálně závislých změn ve tkáni prsní žlázy. Patří k nim také vytváření menších či větších cyst.

Jaká je příčina?

Dosud nejsou příčiny mastopatie jednoznačně vysvětleny. Jasná je pouze souvislost s hormonálními změnami. Jako možná příčina špatné hormonální regulace je diskutována dědičná dispozice a psychické faktory.

 

Jak mastopatie vypadá?

Mastopatií je postižena více jak polovina žen. K nemoci dochází pouze v období pohlavní zralosti, nejčastěji ve věku 30-50 let. Typické pro mastopatii je zduření obou prsů a bolestivost asi týden před začátkem menstruace. Žláza je hrbolatá a lehce posuvná proti kůži. Zatvrdliny jsou velké jako pecka třešně či lískový oříšek. Při tlaku na prs může z bradavky vytékat sekret.

 

Jak se mastopatie léčí?

Léčbou se odstraňují pouze příznaky, skutečné vyléčení nelze očekávat.Příznivý vliv má podávání hormonů gestagenů. Často přítomné stavy napětí v prsou, způsobené otokem v pojivu cév, lze zmírnit bromokriptinem. V některých případech je nutná i chirurgická léčba.

Autor: MUDr. Sylva Šebková