Medicína

Stafylokokové infekce kůže


Kategorie: Choroby Nemoc a zdraví 
02.duben 2004
Bakterie - stafylokoky jsou součástí normální bakteriální flóry kůže a nosohltanu. Vyvolávají hnisání v ráně, v kůži, mohou vést i k těžkým celkovým infekcím. Nejdůležitějším stafylokokem je S. epidermidis a S. aureus. Stafylokokové infekce se léčí protistafylokokovými antibiotiky. Někdy je třeba i léčba chirurgická.

Folikulitida je zánět vlasového váčku a mazové žlázky, jehož vyvolavatelem bývá právě stafylokok. Zánět vypadá jako hnisavý pupínek, který se hojí po vypadnutí vlasu, vousu nebo chlupu. Nevyžaduje samostatné léčení, pokud nepostihne rozsáhlejší okrsek.

 

Furunkl (nežit) vzniká stejně jako folikulitida jen na ochlupených místech při stafylokokové infekci. Zánětlivá reakce je však mnohem výraznější. Furunkl se většinou vyhojí spontánně po vyloučení centrálního čepu a odtoku hnisu, vzácně se může zánět rozšířit. Při mačkání se může infekce rozšířit i do okolí a vést k závažným komplikacím. Karbunkl vzniká splynutím řady furunklů. Bývá zvláště na šíji, na zádech či na hýždích.

 

Zánět vyvolává bolestivé napětí, je tvrdý, červenomodravé barvy s četnými čepy vylučujícími hnis. Onemocnění provází celkově špatný stav nemocného a horečka. Vyskytuje se častěji u diabetiků. Optimální je léčba chirurgická a celkově podaná antibiotika.

 

Zánět potních žláz postihuje nejčastěji podpažní jamky, při nadměrném pocení a mechanickém dráždění. Vzniká zánětlivé ložisko, které se zkapalní a uvolní se ven. Vzácnější lokalizací infekce může být tříslo. Onemocnění se často vrací. Léčení se zajišťuje klidem, drobnými nářezy kůže a antibiotiky.

Autor: MUDr. Sylva Šebková