Vývoj dítěte

Vývoj dítěte – dospívání (úvod)


Kategorie: Vývoj dítěte 
03.říjen 2003
Dospívání začíná a pokračuje v širokém věkovém rozmezí a nezačíná a nepokračuje u obou pohlaví stejně rychle.

Proto nelze kategorizovat chronologicky změny, které probíhají během dospívání podle skutečného věku. Lépe lze rozdělit dospívání podle vývoje sexuálních znaků.

 

Podle tohoto kritéria dělíme dospívání na tři stadia: časné, střední a pozdní. Tato stadia se vyznačují změnami, které jsou definovány vytvářením pohlavních znaků, jako je typické pubické ochlupení a vývoj prsů u děvčat a genitál a pubické ochlupení u chlapců.

 

Časná adolescence (neboli prepuberta) je prvním stadiem puberty. Objevuje se normálně mezi 10,5 až 14 lety u chlapců a mezi 10–13 lety u děvčat. Trvá od 0,5-2 let u chlapců a 0,2–1,2 roku u děvčat.

 

Střední adolescence (vlastní puberta) začíná mezi 12,5 lety až 15. rokem u chlapců a mezi 12. až 14. rokem u děvčat. Trvá 0,5–2 roky u chlapců a 0,9–3 roky u děvčat. Zde je určitý rozdíl, pubické ochlupení se vyvine do tří let, zatímco vývoj prsů může trvat i déle než 7 let.

 

Pozdní adolescence (vlastní adolescence) začíná obvykle mezi 14. a 16. rokem u chlapců a mezi 14. a 17. rokem u děvčat. Po pozdní adolescenci následuje stadium, ve kterém jedince označujeme jako mladého dospělého. Tento stav je obvykle dosažen mezi 17 a 21 lety.

 

Pro potřeby zdravotního pojištění končí dětský věk 19. narozeninami.

Autor: MUDr. Sylva Šebková