Terapie a prevence chřipky

Jak na chřipku?


Kategorie: Terapie a prevence chřipky 
29.říjen 2006
Základní léčbu nekomplikované chřipky zvládnete i sami doma. Obecně však platí, že pokud kašel trvá déle než několik dní, provází ho vysoké horečky, bolest nebo dokonce vykašlávání krve, měli byste se podrobit lékařskému vyšetření.

 

 

Diagnóza ode dveří

K stanovení diagnózy chřipka obvykle stačí popis Vašich obtíží a fakt, že se objevily v době, která je pro častější výskyt chřipky typická (jarní a podzimní měsíce). V některých případech je však nutné vyloučit vážnější příčiny Vašich obtíží.

 

Lékařské vyšetření se skládá z podrobného odběru anamnézy, fyzikálního vyšetření a laboratorních testů. Po příchodu do ambulance se Vás lékař zeptá, co Vás přivádí a jak Vaše problémy vznikly. Dalšími cílenými dotazy se orientačně vyptá na Vaši rodinu, osobní, pracovní a sociální život, případné alergie, užívané léky a všechna prodělaná onemocnění. Pečlivý odběr anamnézy to nejsou jen zbytečně kladené otázky. Podle staré lékařské poučky je správně odebraná anamnéza poloviční cestou k diagnóze.

 

Po rozhovoru přistoupí lékař k vlastnímu vyšetření. Vyzve Vás k odložení oblečení a změří Vám tlak a puls. Kombinací pohledu, pohmatu, poklepu a poslechu vyšetří celé Vaše tělo od hlavy až k patě a zprostředkovaně i většinu Vašich vnitřních orgánů. Po fyzikálním vyšetření obvykle následuje natočení EKG a odběry krve a moči (případně vzorků slin, výtěrů z krku a nosu) na biochemický, hematologický a mikrobiologický rozbor. Při podezření na onemocnění plic Vám může lékař nechat zhotovit rentgenový snímek hrudníku.

 

Specializovaná virologická vyšetření v současnosti již mohou zjistit přítomnost viru v organismu i stanovit jeho přesný typ. K vyšetření slouží výtěr z Vašeho nosu vatovým tampónem na špejli. Ten se potom transportuje v speciální zkumavce do virologické laboratoře. Někdy se místo výtěru provádí výplach z nosohltanu. Tato vyšetření se však k diagnóze chřipky používají jen zřídka.

 

 

Léčba chřipky

 

Léčbu chřipky můžeme rozdělit do dvou základních skupin. V prvním případě jde o opatření zaměřená pouze na zmírnění nebo potlačení projevů onemocnění (symptomatická léčba). To znamená, že samy o sobě nemají vliv na příčinu nemoci. Druhou možností, kterou má moderní medicína k dispozici, jsou i účinné preparáty působící proti samotným virům (kauzální léčba).

 

 

SYMPROMATICKÁ LÉČBA

 

Základem je klid v posteli. Na nočním stolku by Vám kromě teploměru neměl chybět horký čaj s citrónem. K potlačení jednotlivých příznaků chřipky pomohou následující léky:

 

Teplota a bolesti

Hlavní skupinou léčiv, která se užívá při chřipce, jsou léky snižující teplotu a tlumící bolesti – analgetika, antipyretika. Jejich úloha přichází ve chvíli, kdy tělesná teplota měřená v podpaží přesáhne 38°C, nebo nemocný trpí bolestmi hlavy, kloubů a svalů. Nejrozšířenější jsou tři druhy léků: kyselina acetylsalicylová, paracetamol a ibuprofen.

 

Všechny tyto léky a jejich kombinace (například s vitaminy) jsou volně prodejné bez předpisu. Pokud si takový lék kupujete a užíváte ho v kombinaci s jiným podobným lékem, vždy se zajímejte o to, jakou účinnou látku lék obsahuje. Vyhnete se tak potížím s předávkováním kombinováním léků s jiným komerčním názvem, avšak stejného složení. Každý z léků má jiný mechanismus působení. Účinek je však podobný. Všechny látky mají také řadu nežádoucích účinků. Pokud je však užíváte v doporučených dávkách a jen po dobu nezbytně nutnou, jsou bezpečné.

 

Kašel

Většinou se také jedná o léky volně prodejné bez lékařského receptu. Nabízejí se ve formě kapek, sirupů, tablet nebo ve vodě rozpustných sáčků či šumivých tablet.

 

  • léky podporující odkašlávání

Podporují tvorbu hlenu v dýchacích cestách a zároveň jej ředí. Je ho tedy více a snáze se odkašlává. Takový lék použijte v případě, že máte spíše vlhký kašel a něco odkašláváte.

 

  • léky k potlačení kašle

Hodí se většinou na počátku onemocnění, kdy je kašel dráždivý a ještě suchý. Jsou vhodné i v případě, že kašel trvá příliš dlouho. Nemocný neodkašlává a kašel ho jen vysiluje.

 

Pokud si nejste jisti, který typ léku použít, poraďte se se svým lékařem.

 

Ucpaný nos

Na ucpaný nos nejlépe fungují kapky nebo spreje do nosu. Na trhu jsou zhruba tři základní skupiny nosních kapek – s mírně dezinfekčním účinkem, způsobující oplasknutí nosní sliznice a kombinované kapky s mírně protialergickým účinkem. Všechny jsou k dostání v lékárně i bez receptu.

 

Dávkování a způsob užití konkrétních léků konzultujte se svým lékařem nebo lékárníkem.

 

Léčbu je vhodné doplnit dostatečným přívodem vitamínů (B a C). Konzumujte hodně ovoce. Vhodné jsou zejména citrusy a banány. Pomoci Vám může i med. Dbejte na správný pitný režim. Svoji zvýšenou potřebu tekutin byste měli pokrýt ovocnými šťávami nebo nápoji s obsahem minerálních látek.

 

KAUZÁLNÍ LÉČBA

Kauzální léčiva v organismu účinkují přímo proti chřipkovým virům. Jejich účinné látky se nazývají virostatika. Dosud existuje jen omezené množství virostatik. Účinkují jen proti některým virovým infekcím. Nejúčinnější léky proti chřipce jsou látky obdařené schopností vázat se na virus a blokovat jeho povrchové molekuly (tzv. inhibitory neuraminidázy).

 

Chřipková virostatika (amantadin a rimantadin)

Jedná se o jedny z prvních známých léků proti chřipce. Účinkují pouze proti viru chřipky A. Je nutné podat je co nejdříve po výskytu prvních příznaků, nejpozději do 48 hodin. Tyto léky brání „svlečení“ viru uvnitř buňky a uvolnění jeho genetické informace (omezují činnost proteinu M1 v obalech viru).

 

Inhibitory neuraminidázy (zanamivir a oseltamivir)

Patří k novější generaci antivirotik. Obě látky brání viru proniknout dovnitř buňky nebo naopak ji opustit (blokují virovou neuraminidázu). Stejně jako u starší generace virostatik je nezbytné léčbu zahájit do 48 hodin od prvních příznaků.

 

Hlavní je rychlost

Virostatika nedokáží virus přímo ničit. Jejich účelem je znemožnit virům napadat buňky a množit se. Podá-li se lék pozdě, viry jsou již přemnožené. Proto se v případě zvýšeného rizika nákazy podávají některým pacientům virostatika preventivně. Vždy je však třeba uvážit možná rizika a prospěch pro konkrétního pacienta. O nasazení léku musí rozhodnout Váš lékař.

 

Účelem virostatik je pouze podpora organismu v boji proti viru. Hlavní a téměř základní léčbou chřipky zůstává klid a odpočinek, a to jak tělesný, tak duševní. Jít s chřipkou do práce s tím, že „tam budu stejně jen sedět u počítače“, je hazardem s vlastním zdravím. Chřipka může být skutečně jen banálním onemocněním, které za týden zmizí. Může ale také zabíjet nebo způsobit trvalé následky.

 

Antibiotika ne

Chřipka je virové onemocnění, proto od lékaře nečekejte žádná antibiotika. Ta účinkují výhradně a jen proti bakteriím. Nemají žádný vliv na virus chřipky ani jakýkoli jiný. Přesto se v léčbě chřipky někdy využívají. Jsou však vyhrazena jen pro případy, kdy se původně virové onemocnění zkomplikuje bakteriální infekcí.

Autor: MUDr. Jiří Pešina