Choroby

Rýma již zase útočí


Kategorie: Choroby Nemoc a zdraví 
24.říjen 2006
Jedno z nejčastějších onemocnění – nemoc z nachlazení, neboli syndrom infekční rýmy – s přicházejícím ochlazováním počasí opět nabírá na intenzitě. Toto onemocnění se vyskytuje na celém světě, v oblasti mírného pásu se častěji vyskytuje na jaře a na podzim.

Co je příčinou rýmy?

Syndrom infekční rýmy vyvolávají rinoviry, patřící mezi pikornaviry. Jedná se o velmi malé viry, které se množí v nosní sliznici.

 

Jak se rýmou nakazíme?

Zdrojem infekce je nemocný člověk. Virus je obsažen v nosním sekretu a infekce se přenáší úzkým kontaktem, především prsty potřísněnými sekretem z nosu a očí nebo znečištěnými předměty. Vstupní branou je obvykle nosní sliznice nebo spojivka, kde se virus pomnoží. Zdá se, že kapénková infekce nehraje roli v přenosu onemocnění, vliv chladu nebyl jednoznačně prokázán. Inkubační doba (tj. doba od nákazy k prvním projevům onemocnění) je 1 až 2 dny.

 

Jak se rýma projeví?

Každý to známe. Dojde k překrvení a otoku nosní sliznice s následným pocitem plného nosu a kýcháním. Následně dochází k sekreci z nosu. Průběh je obvykle bez teplot, může dojít k bolestem hlavy či k pálení v hrdle. Příznaky trvají 5–7 dnů, při přechodu infekce na dolní část dýchacího ústrojí až 14 dnů. Těžší příznaky bývají u kuřáků. Vzácněji se mohou rinoviry uplatnit také v postižení dolních dýchacích cest, vyvolat zánět průdušek, nebo dokonce zápal plic. Rýma může být také spouštěčem astmatického záchvatu u astmatiků. Nejčastějšími komplikacemi jsou zánět dutin (sinusitis) a zánět středního ucha (otitis media).

 

Jaká je léčba?

Léčba je symptomatická (podle příznaků). Při horečce (což je vzácné) se doporučuje klid na lůžku a podávají se lokální dekongescencia (kapky do nosu) a antihistaminika. Nedojde-li ke komplikacím, antibiotika nejsou indikována.

 

Jaká je prevence?

Prevence spočívá především v dodržování osobní hygieny, v pravidelném mytí rukou a v používání papírových jednorázových kapesníků. Určitou prevencí je i zvyšování odolnosti organismu, což spočívá v otužování a zdravé stravě bohaté na vitaminy.

Autor: MUDr. Sylva Šebková