Aktuality

Klíšťová encefalitida


Kategorie: Aktuality 
12.srpen 2003
Klíšťová encefalitida je typická nákaza s přírodní ohniskovostí, to znamená, že v určité přírodní lokalitě (biotypu) existuje virus – přenašeč klíště – rezervoárové zvíře.

Takových ohnisek je na našem území mnoho, zejména v povodí Vltavy, Sázavy a Berounky, v oblastech smíšených a listnatých lesů.

K přenosům nákazy dochází přisátím infikovaného klíštěte na kůži člověka. Místa přisátí jsou zejména části těla s jemnou pokožkou: hlava za ušima, podpaží, podkolení, genitální oblast. Klíště saje několik dní, při přisátí vypustí do kožní ranky sliny s virem. V klasické formě probíhá onemocnění dvoufázově: v první fázi (obvykle za 7 až 14 dní po napadení klíštětem) se objeví horečka, malátnost, bolest hlavy, světloplachost, překrvení očních spojivek, kašel a bolest ve svalech. Tato fáze trvá zhruba týden a potom nastává období klidu (4 až 10 dní), kdy se pacient cítí zcela zdráv. Toto období je zrádné, protože onemocnění tiše a nenápadně přechází do druhé fáze, která je už charakterizována obrnami hlavových a periferních nervů.

Velice často dochází k obrně lícního nervu nebo k obrně horní končetiny. Nejtěžší průběh je charakterizován poškozením životních center v prodloužené míše. Tato forma postihuje nejčastěji osoby nad 60 let věku. Mezi následky prožitého onemocnění patří trvalejší porucha spánku, proměnlivost nálady, zhoršená koncentrace myšlení, a zejména obrny. Rozsáhlejší obrny mohou vést k invaliditě.

Osobní ochrana
Ochrana před napadením klíštětem spočívá ve volbě vhodného oděvu při pobytu v lese. Volíme oděv z hladké látky, nohavice upravíme do tvaru šponovek a nasuneme do bot, nejvhodnější jsou holinky. Vhodné je i použití repelencií na oděv a volné části kůže. V zaklíštěných oblastech se pohybujeme pokud možno po vyhrazených cestách, vyvarujeme se odpočívání na zemi. Na zem neodkládáme ani oděv.

Po návratu z lesa pravidelně kontrolujeme oděv a odstraňujeme nalezená klíšťata. Bezpodmínečně nutná je kontrola celého těla. Důležité je včasné a odborné odstranění klíštěte, neboť  takto se může snížit infekční dávka viru. V současné době je k dispozici i očkovací látka. K dosažení solidní imunity je třeba provést základní očkování třemi dávkami. Přeočkování se doporučuje po 3 letech. Očkuje se v zimním období.

Odstranění klíštěte
Přichycené klíště odstraňujeme pinzetou, a to opatrným vyvikláním do stran za stálého tahu. Místo přisátí ošetříme jódovou tinkturou. Při odstraňování nesmí v kůži zůstat hlavička klíštěte! Je nutné se vyvarovat rozmáčknutí klíštěte v prstech, abychom zabránili eventuální případné infekci, doprovázené zánětlivými a hnisavými procesy.