Alergie

Kožní (kontaktní) alergie


Kategorie: Alergie 
24.červenec 2003
Výskyt alergických onemocnění stále roste. Za příčinu lze považovat zhoršující se životní prostředí. Uplatňují se i opakované infekce, zejména horních cest dýchacích. Nepochybný je vliv dědičnosti. Děti rodičů, z nichž oba jsou atopici, mají alergická onemocnění až v 80 %.

Nelze však předpokládat, že k alergickému onemocnění nedojde u osob, které byly v dětství bez jakýchkoli projevů alergie. Alergie se totiž mohou objevit v jakémkoliv věku.

 

Jak se kontaktní alergie projevuje?

 

Kožní alergie se může projevit buď formou vyrážky (urtiky), nebo formou ekzému. Lokalizovaná bývá nejčastěji na nekrytých částech těla – na rukou, obličeji, předloktí, ale i jinde.

 

Jaké látky mohou způsobit kontaktní alergii?

 

Projevy kontaktní alergie bývají způsobeny stykem kůže např. s některými kovy (nikl, chrom, kobalt, rtuť), umělými hmotami (různé druhy umělých pryskyřic, pryž a vulkanizační chemikálie), léky (antibiotika, anestetika), chemickými látkami (dezinfekční přípravky, kosmetika), umělými tkaninami, vlnou, četnými rostlinami, dřevem aj. Kožní alergie však může vzácně vzniknout i po vstupu alergenů cestou inhalační nebo potravinovou (např. ekzémy u pekařů a mlynářů). Speciálním příkladem kožní alergie je přecitlivělost na hmyzí bodnutí, která může být i velmi vážná a v některých případech může i ohrožovat život. Přecitlivělost se projevuje nepřiměřeně velkými místními otoky a vyrážkou se svěděním. V nejhorším případě může dojít až k tzv. anafylaktickému šoku, při kterém dochází ke spasmu průdušek, křečím a otoku hrtanu. Následuje bezvědomí a, pokud se ihned léčebně nezasáhne, může dojít až k náhlé smrti. Anafylaktický šok hrozí však i u jiných druhů alergií.

 

Jaká je léčba?

 

Základem je přerušit působení alergenu a v budoucnosti se jeho aplikaci vyhýbat (např. vytipovat si krém dráždící vaši pokožku a používat jiný). Medikamentózní léčba využívá působení léčiv ze skupiny antihistaminik, glukokortikosteroidů a specifické imunoterapie.

Autor: MUDr. Sylva Šebková