Aktuality

Projekt Bezpečný návrat pro nemocné Alzheimerovou chorobou


Kategorie: Aktuality 
27.červen 2003
Alzheimerova choroba je nejčastějším typem demence, jejíž prevalence prudce stoupá u věkové skupiny mezi 60 až 69 roky. Toto postižení je čtvrtou nejčastější příčinou smrti po ischemické chorobě srdeční, nádorových chorobách a cévních mozkových příhodách.

Díky pokrokům v diagnostice a možnostem léčby moderními přípravky, které sice chorobu nevyléčí, ale výrazně zpomalí její progresi, zůstává stále větší počet pacientů v domácí péči. Jednou z důležitých součástí terapie je dobrá spolupráce nemocného a jeho rodiny, které ovšem musí předcházet důkladná informace o chorobě samotné, možnostech prevence i léčby,  rehabilitačních aktivitách i o respitních službě pro pečující členy rodiny. K tomuto úkolu slouží projekt Alzheimerova choroba krok za krokem v kostce, který je realizován v úzké spolupráci s Českou alzheimerovskou společností a některými farmaceutickými firmami. 

Obsahem projektu jsou informační a edukační materiály, pomůcky k tzv. léčbě vzpomínkami (reminiscenční terapie) a projekt Bezpečný návrat. Projekt probíhá v České republice (jako druhé zemi na světě po USA) a je rovněž nabídnut členům psychiatrické, neurologické a geriatrické společnosti ve Slovenské republice. Cílem projektu je zajišťovat bezpečný návrat domů těm, kdo jsou postiženi Alzheimerovou chorobou, mají tendenci odcházet z domova a obtížně hledají cestu zpět. Zájemci, kteří se přihlásí do projektu, dostanou speciální náramky s kódem a telefonním číslem České alzheimerovské společnosti. Zde bude mít trvale službu operátor, který bude informovat rodinu pacienta, a zajistí tak pro bloudícího pomoc. O projektu se novináři dozvěděli na besedě 25. 6. 2003 v Praze.

Další údaje: info@medimedia.cz
                     www.medimedia.cz

                      tel./fax: +420 233 358 124

Autor: zpracováno redakčně