Aktuality

Snídaně s odborníkem na téma HIV/AIDS


Kategorie: Aktuality 
26.červen 2003
Informačně edukační beseda firmy GSK pro novináře byla 24. 6. 2003 věnována problematice AIDS a HIV pozitivitě. Informace o syndromu získané imunodeficience (HIV/AIDS), o kterém bylo již mnohokráte hovořeno a psáno, nejsou dosud zakotveny v laické a odborné veřejnosti v takové míře a v takovém rozsahu, jak by si asi tato problematika zasluhovala.

Jedná se o stav, který vzniká v důsledku destrukce imunitního systému při infekci virem lidské imunodeficience. Od získání infekce do vzniku plně rozvinutého onemocnění AIDS - po různé době latence se postupně objevují pestré klinické projevy, které jednotlivá stadia AIDS charakterizují.

 

HIV virus byl identifikován již v letech 1983–1984. Cesty přenosu (sexuální, krevní a z infikované matky na dítě) jsou známy, a  od těchto znalostí se také odvíjejí možnosti prevence onemocnění. Například od r. 2000 je již uzákoněno vyšetření na HIV pozitivitu žen v prenatálních poradnách. Včasným léčením HIV pozitivních matek se snižuje nebezpečí přenosu HIV na dítě. Gravidní žena je léčena od 2. trimestru gravidity, během porodu (je veden vždy císařským řezem, aby se minimalizovalo poranění dítěte) dostává matka infuze antiretrovirového přípravku (zidovudinu). Novorozenec za 6–12 hodin po porodu dostává antivirovou terapii v sirupu také. Matka nekojí! Takto je dítě léčeno do 6 týdnů věku. Negativitu HIV dítěte lze potvrdit až po dovršení 18 měsíců věku, kdy zmizí z krve dítěte mateřské protilátky HIV. Diagnóza (zjištění HIV pozitivity) může být stanovena v kterékoliv fázi. Rozhodující je průkaz virologických markerů HIV infekce.

 

Podle statistik k prosinci 2002 bylo celkem infikováno 67 milionů lidí, z tohoto počtu již 25 milionů zemřelo. Nově infikovaných v r. 2002 bylo 5 mil. (z tohoto počtu 2 mil. žen a 800 000 dětí mladších 15 let). V České republice je podle SZÚ k 30. 4. 2003 celkem 618 HIV pozitivních (490 mužů a 128 žen). Z celkového počtu 618 HIV má již 166 pacientů rozvinutý AIDS. HIV pozitivní jsou na celém území ČR, největší počty jsou kolem velkých měst. Nemocní jsou v péči AIDS center, která jsou rozmístěna v každém regionu. Ta jsou vedena AIDS centrem Na Bulovce. V každém centru pracují lékaři infekcionisté, lékaři a VŠ pracovníci dalších klinických oborů.

 

Každý HIV pozitivní pacient je povinen informovat lékaře před vyšetřením nebo léčebným výkonem a při přijetí do ústavní péče o svém nosičství (i při přijetí do zařízení sociální péče). Terapie je velice finančně nákladná, ale je v ČR dostupná všem HIV/AIDS nemocným, kteří jsou ochotni spolupracovat a respektovat určené terapeutické postupy, včetně režimových opatření (v cizině tomu tak vždy není!). Současná léčba je v souladu s Guidlines for the Use of Antiretroviral Agents in HIV Infected Adults and Adolescendens 2002, jak uvedla doc. MUDr. Marie Staňková, DrSc., z AIDS centra Na Bulovce. V ČR je rovněž plně hrazená postexpoziční profylaxe, pokud dojde u zdravotníků k poranění a kontaktu s biologickým materiálem od HIV pozitivního pacienta (jinak si nákladnou profylaxi hradí pacient sám!).

 

Příběh přítomné, dlouhodobě sledované a léčené HIV pozitivní pacientky dokumentoval situaci, která se může stát komukoliv. Při rozhovoru uvedla, že o své (ani manželově) pozitivitě nevěděla. HIV pozitivita jí byla zjištěna až v těhotenství. Pacientka má dvě zdravé děti, nyní si adoptovala třetí dítě (HIV pozitivní). Její druhý manžel je zdráv. Oba se věnují svým třem dětem a žijí plně kvalitní život, byť v určitém režimu.

Autor: zpracováno redakčně