Dnešní strava

Žijme zdravě s brokolicí


Kategorie: Dnešní strava 
19.červen 2003
Většina z nás ji někdy ochutnala, ale už méně lidí ví, kolik cenných látek pro naše zdraví v sobě brokolice obsahuje.

Brokolice (Brossica oleracea, var. italica) je druh košťálové zeleniny se ztloustlou lodyhou, zakončenou zeleným nebo namodralým květenstvím v podobě růžice. Její původ nalezneme v  16. století v italské Kalábrii, odkud pochází také její název - z latinského bracchium (větev).

Ceněna je především pro svůj vysoký podíl vitaminu C (110 mg na 100 g čerstvé hmoty), dále obsahuje velké množství karotenu, vitaminu E, niacin, biotin, draslík, fosfor, železo, hořčík, síru, zinek a další. Obsahuje i cennou vlákninu, potřebnou pro správnou činnost střev a žaludku, má dietetické účinky na lidský organismus, ve svém látkovém obsahu  působí silně protiskleroticky, je vhodná pro diabetiky. Je podpůrným prostředkem při dvanáctníkových vředech, uklidňuje střeva.

Je to zelenina, po které bychom měli sáhnout, chceme-li držet redukční dietu, obsahuje pouhých 138 kJ ve 100 gramech. Selen, který je zde také hojně obsažen, nám pomůže chránit mozek a vláknina prospěje střevům. Někdy však toto množství vlákniny může být i nevýhodou, může totiž způsobovat nadýmání. Tento problém lze ovšem zmírnit přidáním výrazného koření, ať už jde o česnek, kmín, bobkový list, estragon nebo fenykl. Pomáhá v prevenci rakoviny plic (i u kuřáků), je jedním z nejlepších zeleninových zdrojů vápníku a draslík v ní obsažený je důležitý pro správnou srdeční činnost. Je zásadotvorná zelenina, proto by ji měli konzumovat lidé, kteří trpí přebytkem žaludečních kyselin a pálením žáhy.

Odborníci ji dokonce řadí mezi jednu z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec. Bylo objeveno, že mimo jiné obsahuje tzv. indoly, látky potlačující účinek estrogenů, které mohou podporovat růst nádorů. Také již zmiňovaný obsah beta-karotenu má kladný vliv při nádorovém onemocnění. Pokud sníte jednu hlavu brokolice, dopřejete svému tělu dvojnásobek denní dávky vitaminu C. Čím jsou růžičky brokolice tmavší, tím je v ní více vitaminu C i beta-karotenu. Právě tento vitamin nám zajišťuje prevenci v období chřipek, nachlazení a rýmy. Umí také detoxikovat naše tělo a pečuje o to, aby nám škodlivé zplodiny nepůsobily zdravotní problémy. Je nezanedbatelným pomocníkem při prevenci různých onemocnění a podporou lidského organismu při léčebných procesech. Zahání také stres a nervozitu, hojně dopřávat by si ji měly ženy v těhotenství, lidé s vysokým krevním tlakem a osteoporózou.

Připravovat brokolici můžeme na různé způsoby, lze ji vařit, dusit, zapékat a smažit. Vhodné je nejprve ji povařit, stonek asi 12 až 15 minut, růžičky přibližně 5 až 7 minut. Chcete-li brokolici vařit vcelku, stonek nejprve do hloubky nakrojte ve tvaru kříže, bude se tak vařit stejnou dobu jako jemnější růžičky. Při nákupu brokolice dbejte na to, aby listy nebyly povadlé ani žluté, protože čerstvá brokolice musí mít výrazný zelený nebo modrozelený odstín. V lednici nám vydrží čerstvá asi dva až tři dny, nejlépe zabalená v potravinářské fólii. Mražením se uchovává většina jejich výživných látek.

Brokolice je tedy velmi zdravou zeleninou a rozhodně bychom ji měli zařadit do svého jídelníčku. Nízká konzumace zeleniny patří k významným nepříznivým faktorům ovlivňujícím výskyt civilizačních chorob a kardiovaskulárních onemocnění.

Autor: Hana Křenková