Aktuality

Před dovolenými a před cestou do zahraničí


Kategorie: Aktuality 
24.březen 2003
Ačkoliv by se mohlo zdát, že je tato informace předčasná, je určitě užitečná, protože mnozí plánují dovolenou s určitým předstihem nebo vyjíždějí do zahraničí služebně. Ročně vycestují za hranice (jen letecky) přibližně dva miliony Čechů. Z celkového počtu se šedesát procent cest uskuteční po Evropě (nejvíce Španělsko a Itálie), ostatní tvoří místa exotičtější – ve východní a jižní Asii, v severní Africe nebo Jihoafrické republice. V poslední době vzbuzují zájem země Střední a Jižní Ameriky, např. Mexiko, Peru a Brazílie.

Informace o ochraně zdraví během výjezdu do ciziny podávali 20. března 2003 v Praze novinářům infektologové, a to MUDr. Eva Jílková ze Zdravotního ústavu Ústí n/L, prof. MUDr. Jiří Beran, CSc., z Centra  očkování a cestovní medicíny FN Hradec Králové a doc. MUDr. Jiří Vaništa, CSc., z Infekční kliniky FN Na Bulovce, Praha.

 

Očkování  je nutné rozlišit na povinná a doporučená. V současnosti je povinné pouze očkování proti žluté zimnici. Požaduje ho asi 17 států Střední, Jižní a rovníkové Afriky. Protože žlutá zimnice je virového původu (přenášená komáry), často se smrtelnými následky, doporučuje se proti této chorobě očkovat, i když právě lokalita, kam dotyčný jede, certifikát pro pouhý endemický výskyt choroby nevyžaduje.

 

Znovu se upozorňuje na výhodu očkování proti hepatitidě A a břišnímu tyfu.. Očkování se doporučuje všem, kteří vyjíždějí do lokalit se zhoršenými hygienickými podmínkami. Hepatitidou A se však lze nakazit i ve Španělsku, v Egyptě i na Slovensku. Na významu nabývá očkování proti hepatitidě typu B. Předpokladem je být rovněž proočkován proti tetanu a dále (podle lokalit výskytu onemocnění) i proti chřipce, záškrtu, klíšťové encefalitidě (např. i pro lokality v Čechách nebo v Rakousku), choleře nebo meningokokové meningitidě.

 

Od 1. ledna 2003 existuje nová struktura hygienické služby, proto lze tyto informace získat ve zdravotních ústavech, které jsou v každém krajském městě a přebírají mj. činnost očkovacích center, včetně poradenství před cestou do zahraničí. Centra je vhodné navštívit nejlépe 4–6 týdnů před odjezdem, v případě dlouhodobých pobytů v cizině i dříve.

 

Internetové adresy:

www.who.int/ith

http://www.cdc.gov/travel

http://www.domuvezdravi.cz

http://www.tacm.trios.cz

webové stránky zdravotních ústavů

webové stránky Ministerstva zahraničí ČR

Autor: zpracováno redakčně