Aktuality

Program Třetí dávka zdarma


Kategorie: Aktuality 
06.březen 2003
Ačkoliv se v České republice v absolutních číslech snižuje výskyt žloutenky typu A, neznamená to, že by se snižovalo riziko této virové nákazy. Nižší výskyt je dán jednak vyšším hygienickým standardem, jednak vyšší proočkovaností některých věkových skupin dětí.
Výskyt hepatitidy typu B v ČR je stále vysoký, zejména ve věkové skupině 15–24 let. Tato věková skupina již nikdy nebude proti hepatitidě B očkována ze státních prostředků, jako kojenci a dvanáctiletí. Proto je důležité chránit očkováním dospívající a mladé dospělé před onemocněním a komplikacemi, které žloutenka typu B přináší.

Prevence proti hepatitidám A a B je stále aktuální. 1. dubna 2003 začne v České republice program Třetí dávka zdarma. Zaštiťuje jej Odborná společnost praktických dětských lékařů JEP a Česká společnost podpory zdraví. Potrvá až do května 2003. Cílem programu je výraznou slevou kombinované vakcíny proti hepatitidám A a B podpořit očkování proti těmto nebezpečným nákazám. Program je zaměřen především na mladé lidi ve věku od 15 do 24 let, kteří jsou vzhledem k častému experimentování s drogou a někteří vzhledem k promiskuitnímu chování ve vysokém riziku.

Kombinovaná vakcína chrání i proti hepatitidě A, jíž jsou ohroženy děti ve věku 3–6 let, které očkovány nejsou (poranění o použité jehly na hřištích,  pískovištích apod.). Všichni, děti i dospělí, kteří si od dubna do května nechají aplikovat první dávku kombinované vakcíny proti A a B typu žloutenek, získají třetí dávku zdarma.

Základní očkování se skládá ze tří dávek. Druhá se aplikuje za měsíc po první, třetí za pět měsíců po druhé dávce. Třetí dávku dostává zájemce zdarma. (Při zvýhodněném očkování zaplatí dospělý místo 4 800 Kč 3 200 Kč, očkování dítěte bude stát 2 000 Kč místo 3 000 Kč.) Program probíhá v tuto dobu (od 1. 4. do 31. 5. 2003) na celém území ČR. Očkování se provádí buď v ordinaci praktického lékaře, na hygienická stanici, nebo ve SZÚ Praha.

Na téma Žloutenky – léčení a následky, nebo prevence se dikutovalo u kulatého stolu koncem února v Praze. Odborné informace podali MUDr. Vladimír Polanecký, HS hl.m. Prahy, a lékaři z terénu.

Podrobnosti na internetu: www.vseozloutence.cz

Autor: zpracováno redakčně