Léčivé rostliny

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia L.)


Kategorie: Léčivé rostliny 
06.březen 2003
Máte slabý zrak? Čichejte k levanduli! Alespoň tak nám zasvěceně radí Petr Ondřej Matthioli ve svém bylináři z roku 1544. Levandule má dodnes široké terapeutické použití. Může nám pomoci při léčbě nespavosti, harmonizuje činnost trávicího traktu.

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia L.) je jedním ze dvou desítek druhů levandulí, které rostou v oblasti od Kanárských ostrovů přes Středozemí do Přední Indie. V naší fytoterapeutické praxi se můžeme setkat se dvěma povolenými odrůdami - ´Krajová´ a ´Beta´. V zahradách se pěstuje pro atraktivní květy i příjemnou vůni celá řada dalších kultivarů levandule lékařské (L. angustifolia ´Hidcote´, L. a. ´Munstead´, L. a. ´Grappenhall´) i několik příbuzných druhů, např. L. stoechas, L. dentata.

 

Popis: Levandule lékařská je silně aromatický polokeř. Dřevnatějící stonky jsou přímé, vystoupavé a pokračují zelenými bylinnými větvemi. Listy levandule jsou jednoduché, čárkovité. Levandule kvete fialově, květy jsou uspořádány do koncových květenství. Aromatické látky jsou obsaženy především ve žláznatých chlupech kalicha.

 

Rozšíření: Původní vlastí levandule lékařské je západní Středozemí. U nás se tradičně pěstuje na chráněných slunných polohách. Miluje vápenaté půdy. Místy zplaňuje.

 

Historie používání: Latinské a od něj odvozené i české jméno rostliny se vztahuje k prastarému užívání levandule - pro svoji jemnou vůni a zklidňující účinky se přidávala již ve starověku do koupelí. Později se stala ze stejných důvodů součástí kosmetických přípravků, např. mýdel, kolínských vod a parfémů. Levandule působí také baktericidně, čehož využívali hojně naši předci v oblasti Středozemního moře a Orientu, když spalovaly levandulové snítky u lůžek nemocných nebo je spalovali v obdobích morových ran. Květy se zdobily podlahy domů a kostelů. Matthioli považoval levanduli za univerzální lék při nervových onemocněních. Kdo má slabý zrak, toho nabádá, aby ustavičně čichal k levanduli. Na počátku 20. století se nálev z květů levandule doporučoval při nechutenství a plynatosti.

 

Sběr: Květ levandule (Lavandulae flos) a levandulová nať (Lavandulae herba) se sbírají na počátku kvetení, kdy má nejvíce obsahových látek, tedy v červnu až srpnu.

 

Obsahové látky: Obsahové látky květu a natě se neliší kvalitativně, ale kvantitativně. Květy levandule lékařské obsahují více silice, až do 5 %. Součástí silice je linalylacetát (42 % v silici), linalol (28 %), borneol, izoborneol, geraniol, cineol, kafr a další terpeny. Dále silice obsahuje třísloviny, hořčiny a antokyany.

 

Vlastnosti: Použití natě a květů je shodné. Vzhledem k většímu zastoupení silice v květech je květní droga účinnější. Levandule se užívá jako nervinum, sedativum, spazmolytikum, cholagogum, karminativum, antiseptikum, aromatikum, derivans a balneologikum.

 

Účinek na organismus: Silice uvolňuje křeče hladkého svalstva trávicí trubice. Proto se levandule používá při zažívacích obtížích. Pro své sedativní účinky se používá při nervových podrážděních nejrůznějšího původu. Izolovaná silice aplikovaná na kůži rozšiřuje vlásečnice. Pokožka je více prokrvena a proces hojení ran se urychluje.

 

Použití: Zápar připravený z jedné kávové lžičky květů a šálku vody pijeme dvakrát denně.Na vnější použití připravíme zápar ze tří lžic drogy a litru vody. Do koupele pak přidáváme šest lžic tohoto záparu na litr vody.

 

Toxicita a vedlejší účinky: Při dodržení terapeutických dávek nemá rostlinná droga vedlejší účinky a není toxická.

 

Aromaterapeutické použití: Levandulová silice je velice oblíbená v aromaterapii. Má sladce bylinnou, jemnou, lehce květinovou vůni. Získává se destilací vodní párou z květů levandule lékařské. Lze ji použít neředěnou přímo na kůži, což je u silic vlastnost ojedinělá. Díky svým vlastnostem nachází uplatnění při ošetření spálené pokožky, při dezinfekci odřenin a menších ran. Zastavuje krvácení a urychluje hojení. Pomáhá překonat svědění a bolest při poštípání hmyzem. Lze ji aplikovat malým dětem při bolestech spojených s růstem zubů. Zklidňuje při nervovém napětí, hysterii a depresi, pomáhá navodit klidný spánek. Používá se při bolestech hlavy. Snižuje krevní tlak. Je součástí masážních olejů pro těhotenství a porod.

 

Další význam: Levandule má silně kořenitou hořkou chuť. Oblíbená je jako koření především ve francouzské, italské a španělské kuchyni. Lístky nebo kvetoucí natí se ochucují pokrmy z dušeného masa a zeleniny. Přidává se do džemů a octů. Levandule je velice oblíbená v parfumerii a kosmetice. Zajímavosti: Levandule odpuzuje hmyz, proto se v domácnostech používá proti molům. Do šatníku vložte sušené snítky, které nejenže prádlo ochrání, ale i příjemně provoní.

Autor: Mgr. Jarmila Skružná