Aktuality

Asistenční pes


Kategorie: Aktuality 
05.únor 2003
V současnosti je již běžným jevem, vidíme-li psa doprovázejícího slepce – se samozřejmou jistotou jej převádí přes ulici, doprovází při cestování metrem apod. Tito psi však nacházejí i u nás stále širší uplatnění jako neocenitelný pomocník také pro další skupiny zdravotně postižených lidí – pro tělesně či mentálně postižené i pro osoby neslyšící.

Jako tak zvaní asistenční psi pro lidi upoutané na vozík jsou pro své mimořádné schopnosti cvičeni labradorští retrievři a golden retrievři. Kromě nesporného psychického přínosu, pocitu bezpečí, který tento poměrně velký pes poskytuje, a kromě úlohy prostředníka při navazování sociálních kontaktů může speciálně vycvičený pes usnadnit každodenní život: podá předměty spadlé na zem, přinese jídlo z lednice, rozsvítí, přivolá výtah, otevře šuplík, pomůže svléknout svému pánovi svetr, ponožky apod., přinese telefon, při nakupování nese tašku, podá prodavači peníze a převezme zpět drobné, umí přivolat pomoc v nestandardní situaci aj.
 
Terapeutický pes je určen osobám, které ze zdravotních důvodů jsou nuceny pobývat dlouhodobě na lůžku, ať v domácím prostředí, či v ústavu. Zde hraje velkou roli již pouhý osobní kontakt se psem (tzv. canisterapie). Přítomnost psa může příznivě ovlivňovat psychický stav – akutní deprese, vyrovnání se s bolestí po operaci apod. U vycvičeného psa se předpokládá kromě plnění povelů poslušnosti také aportování předmětů a jiné hry, trpělivost při dotyku pacienta při setrvání v pozici, upozornění člena rodiny či personálu na nestandardní situaci. 

Signální pes je vycvičen pro osoby neslyšící, pro lidi trpící akutní alergií na chemikálie a pro lidi, kteří v případě svého záchvatu využijí psa, který umí přivolat pomoc. Neslyšící osoby pes fyzickým kontaktem upozorní na zvonek u dveří, na signály kuchyňských přístrojů, požární alarm, pláč dítěte, osobu volající jméno neslyšícího, blížící se automobil aj.

Speciálně vycvičený pes je pro zdravotně postiženého člověka nejen neocenitelným pomocníkem, ale i jedinečným přítelem. Je proto dobré, že díky státním grantům a štědrosti sponzorů lze tohoto psa získat zdarma.

Autor: Jindra Bláhová