Aktuality

Náhoda, nebo sociální aparteid?


Kategorie: Aktuality 
31.leden 2003
To, že se senioři dostávají do sociálních nejistot, je všeobecně známo. To, že se stávají určitou „přítěží“ společnosti, je připomínáno každou chvíli. Ať už skrytě, nebo otevřeně. Jistě jsme se s tímto jevem setkali prakticky všichni.

Od „hluboce spících“ mladíků a děv v hromadných dopravních prostředcích až po neustálé zdůrazňování, že „populace stárne“, že vyžaduje „vyšší náklady“ na poskytovanou zdravotní péči atd. atd., až po vysloveně urážlivé chování. Celá situace budí dojem, že je záměrně stavěna generace proti generaci.


Už ani nedomýšlíme a ani sami senioři většinou nepřepočítávají, jak na tom opravdu jsou. V současné době je v České republice 2 ,5 milionů důchodců. Z jejich problémů lze mimo vyšší nemocnost a často sníženou soběstačnost jmenovat několik skutečností. Většina z nich žije v bytech s deregulovaným nájemným, většina z nich nemá možnost zakoupit si byt, ve kterém dosud bydlí, většina z nich žije ve velkých sociálních nejistotách.

Vyhlídky? Domovy důchodců (pozor, ale ty už praskají ve švech), LDN, nebo snad už jen odchod ze života? Zdá se, že tato část společnosti bude potřebovat větší ochranu a změnu postojů k sociálně ohroženým jedincům. Této úlohy se chce ujmout Strana za životní jistoty, jak zaznělo na tiskové konferenci dne 29. ledna 2003 v Praze. Ve svém prohlášení chce za seniory bojovat a poskytovat jim větší sociální prostor. Chce hájit sociální a životní jistoty všemi dostupnými zákonnými prostředky.

Autor: zpracováno redakčně