Chřipka

Horečka


Kategorie: Chřipka 
29.leden 2003
Horečka je příznak nemoci, není tedy pravou nemocí, ale často onemocnění doprovází. Je nejčastěji způsobena infekcí a jako příznak bychom ji neměli přeceňovat ani podceňovat. Dítě s horečkou vyžaduje trvalý dohled a nesmí zůstat s tímto příznakem samo.

Horečku měříme nejlépe teploměrem v podpaždí (kožní teplota) anebo rektálně u kojenců (tj. vnitřní teplota). Teplota v rektu 38 °C (asi 2 cm zasunutá rychloběžka do zadečku dítěte) odpovídá kožní teplotě 37,5 °C a je někdy již vhodná k podávání antipyretik.

Kdy je horečka příznakem alarmujícím?
Pokud se vyskytuje u dítěte do 6 měsíců věku, pokud vystoupí nad 39,5 stupně, pokud se současně výrazně změní chování dítěte (bezdůvodný křik, pláč, dítě nereaguje na pohlazení, nelze jej vzbudit), má-li dítě chladné končetiny, ztuhlou šíji, ztížený dech, sliní a odmítá cokoliv polknout, má náznaky nebo projevy křečí, nebo se na kůži dokonce objeví krvavé skvrnky. Vždy v případě, kdy dítě vypadá velmi nemocně. V těchto případech je nutné volat ihned lékaře, aby po vyšetření dítěte zajistil další péči.

U novorozence (tj. kojenec do 28 dnů věku) se shoduje kožní teplota s rektální a teplota 37,5 stupně u něj může znamenat již závažné onemocnění a je třeba ji také ihned konzultovat s lékařem.

 Horečka u dětí starších jednoho roku může provázet různá infekční i neinfekční onemocnění. Měříme ji alespoň dvakrát denně (ráno a večer) a podáváme antipyretika (ve formě sirupů či čípků - pokud nemá dítě průjem, u dětí nad 3 roky tablety), eventuálně provádíme chladné zábaly (nepřikrývat dítě v zábalu peřinou, ale pouze tenkou dekou) či omývání vlažnou vodou (nejdéle po dobu 15 minut). Při podávání léku je nezbytné si přečíst v příbalovém letáku informaci o maximální dávce léku a dbát na dostatečné zapití léku vlažnou nebo chladnou tekutinou. Dítě s horečkou patří vždy do postele. Dbáme na dostatek tekutin, nabízíme lehkou stravu, pokud se dítě potí, dbáme i v nemoci na základní hygienu a častěji vyměňujeme ložní a osobní prádlo. Pokud trvá horečka déle než tři dny, je nezbytné navštívit lékaře.

Příčiny horečky jsou velmi pestré - zejména infekční nemoci, ale také neinfekční (např. z odvodnění, při úpalu či úžehu). Horečka provází i některá závažnější onemocnění, např. při poruchách obranyschopnosti organismu, a může se objevit u některých nádorových onemocnění. Také se může přechodně vyskytnout jako nežádoucí reakce po očkování (např. záškrt, tetan, černý kašel) a u malých dětí se může objevit při přehřátí organismu.

Při nejasném objektivním nálezu lékař rozhodne podle závažnosti stavu dítěte, jaká diagnostická opatření a v jakém sledu je provede (nejčastěji se jedná o odběr krve, moče, eventuálně výtěr krku či stolice), někdy je třeba zhotovit rtg plic a vedlejších nosních dutin nebo provést ORL vyšetření. Při prokázaném patologickém nálezu lékař nejčastěji doporučí antibiotika. Pokud horečka přetrvává i po více než 48hodinovém podávání antibiotik (bez přítomnosti zvracení), je třeba opět konzultovat lékaře.

Občas se u dětí objevuje horečka do 38 stupňů opakovaně, např. i několikrát do měsíce. Při těchto opakovaných teplotách je nutné dítě pečlivě sledovat, zaznamenávat teplotu a navštívit lékaře k celkovému vyšetření, event. dítě hospitalizovat k objasnění příčiny teplot.

Autor: MUDr. Irena Bumbová