Aktuality

VZP přidá ženám ročně 500 korun na hormonální antikoncepci


Kategorie: Aktuality 
28.leden 2003
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)začala přispívat ženám ve věku od 15 do 34 let na hormonální antikoncepční přípravky. Ženy mohou získat ročně až 500 korun.

Poskytování příspěvku je úzce provázáno s podporou gynekologické prevence a propagací plánovaného rodičovství. Žadatelky o finanční příspěvek proto budou čestným prohlášením dokládat, že se pravidelně dostavují na preventivní gynekologické prohlídky.

 

Předseda Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu Radim Uzel ČTK řekl, že v České republice užívá hormonální antikoncepci více než pětina žen, což zhruba odpovídá situaci v Evropské unii. Podle Uzla je prokázáno, že hormonální antikoncepce je dobrou prevencí proti rakovině vaječníků a dělohy. Uzel uvedl, že krok VZP by mohl být příkladem pro ostatní pojišťovny. V současnosti ženám na hormonální antikoncepci přispívá také Oborová zdravotní pojišťovna pracovníků bank, pojišťoven a stavebnictví.

 

Podle mluvčího České lékárnické komory Jana Horáčka existuje na českém trhu řada přípravků hormonální antikoncepce v různé cenové úrovni. Užívání pilulek proti početí přijde ženy zhruba na 80 až 230 korun měsíčně.

 

Mluvčí VZP Suttner uvedl, že ženy mohou o vyplacení finančního příspěvku osobně požádat kdykoli během kalendářního roku na některém pracovišti okresní pojišťovny VZP. Musejí vedle čestného prohlášení, že pravidelně chodí na prohlídky, předložit i originál účetního dokladu vystaveného lékárnou, v níž si lékařem předepsaný přípravek koupily.

Autor: Zdroj ČTK