Aktuality

Jižní Čechy zaznamenaly loni 37 onemocnění leptospirózou


Kategorie: Aktuality 
23.leden 2003
Sedmatřicet z celkových dvaadevadesáti případů onemocnění leptospirózou, které se loni vyskytly v České republice, zaznamenali hygienici v jižních Čechách.

Příčinou byly srpnové povodně, ale také fakt, že jižní Čechy jsou tradičním centrem výskytu této nemoci. Nárůst počtu nemocných o více než 200 procent proti roku 2001 však odborníci nepovažují za epidemii.   

Podle Ivy Šípové z epidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích mělo souvislost se srpnovými povodněmi 26 jihočeských případů, to je více než 70 procent z celkového počtu onemocnění. V celé republice přitom povodně zapříčinily 38 případů leptospirózy.   

Nemocní pocházeli ze všech okresů jižních Čech. Nakazili se při styku s povodňovou vodou, v níž byla moč hlodavců. Právě ona je totiž jedním z nositelů bakterií leptospirózy. Kvůli přemnoženým hlodavcům se například v roce 1998 nakazilo na jihu Čech 31 lidí.   

Důležité je, že na leptospirózu nikdo nezemřel, na rozdíl od záplav na Moravě v roce 1997. Nemoci tehdy podlehli čtyři lidé. V této souvislosti se spekulovalo o zanedbání diagnostiky. Hygienici však tentokrát včas informovali lékaře a obyvatele o příčinách a příznacích nemoci.   

Podle Šípové jsou údaje za loňský rok téměř definitivní. Pouze změny v informačním systému hygieniků by je mohly nepatrně pozměnit.   

Předloni se v České republice nakazilo leptospirózou 100 lidí, z toho 11 na jihu Čech. Čísla z roku 2000 jsou mnohem příznivější: 11 případů v republice, z toho tři na jihu Čech.

Autor: Zdroj ČTK