Péče o prsa

Vyšetření prsou u lékaře


Kategorie: Péče o prsa 
04.prosinec 2004
Krokem ke zvýšení šance zjistit rakovinu prsu je pravidelné vyšetřování prsů při lékařských prohlídkách. Pokud je lékař vynechává, požádejte ho o provádění tohoto vyšetření a upozorněte na jakékoli změny, které jste zjistila při samovyšetření. Lékař při vyšetření prohmatává prsy a hledá změny, jako je tvorba dolíčků, šupinatění nebo krabatění kůže či výtok z bradavek.

Mamografie
Mamografie používá zvláštní rentgenové paprsky s nízkou energií a může odhalit drobné nádory prsu dlouho předtím, než mohou být nahmatány, ve stadiu, kdy měří pouhých několik milimetrů. Takové nádory jsou z velké části vyléčitelné chirurgickým výkonem a následným ozářením. Mamografie se provádí v rentgenové vyšetřovně a trvá jen několik minut.

Obvykle se z každého prsu pořídí rentgenové snímky ve dvou projekcích. Aby se získal přesný obraz, je prs sevřen mezi dvě desky. I když jsou mamogramy důležité ve zjišťování problémů v oblasti prsu včetně rakoviny, je zapotřebí provést další vyšetření, jestliže fyzikální vyšetření prsu zjistí nějakou nediagnostikovanou abnormalitu i v případě, kdy je mamogram „normální“. U žen nad 40 let se doporučuje provádět preventivní mamografické vyšetření každý rok.

Ostatní metody
Vedle výše uvedených základních výkonů se používá také ultrazvukové vyšetření (neboli sonografie). Ultrazvukové vyšetření může pomoci rozlišit rozdíly v "hustotě" tkáně, ale nedokáže zjistit malé nádory. Další metodou je termografie, kterou se měří rozložení tepla v prsu, a tím se vyhledávají riziková místa.

(Podle: M. N. Harker: Péče o prsy. In: Encyklopedie zdravé ženy, Praha 1997:303-330).

Autor: Gabriela Maděričová