Péče o prsa

Samovyšetření prsů


Kategorie: Péče o prsa 
26.listopad 2004
Pečlivá prohlídka prsů by měla být součástí péče o ženské tělo. Každá žena by měla znát dobře svou tělesnou schránku, a tedy i své prsy.

Může se tak seznámit s jemnými detaily lépe než nejbystřejší lékař. S dobrou znalostí vlastních prsů za normálního stavu může žena zjistit sama jakoukoli významnou změnu.

Prs je orgán, který je ovlivňován hormony, a prodělává tedy také změny v průběhu menstruačního cyklu. Nejvhodnější období pro vyšetření je 3.-4. den po ukončení menstruace, kdy je nejmenší pravděpodobnost, že prsa budou citlivá a nateklá.

Ženy po menopauze, po ukončení menstruačních cyklů, by každopádně měly provádět rutinní samovyšetření určitý den v měsíci. Nejlépe je prohlídku provádět po koupeli, vsedě, před dobře osvětleným zrcadlem.

Na začátku nechte ruce volně podél těla a sledujte povrchové krevní cévy, hledejte jakýkoli neobvyklý otok, dolíčky či svrašťování kůže, zarudnutí či asymetrii. Totéž hledejte v poloze s pažemi nad hlavou a poté s rukama založenýma v bok a napnutými prsními svaly. Poté se předkloňte - takto uvolněné je lze dobře vyšetřit pohmatem. V centrální části nahmatáte žlázu, což je normální. To, co hledáte, jsou spíše bulky či kulovité rezistence. Pak si lehněte, prs rozprostřete po hrudní stěně, stejnostrannou ruku si dejte za hlavu a protilehlou rukou krouživým pohybem, tlačíce proti hrudnímu koši, zjišťujte přítomnost rezistence pod prsty. Postupujte ze stran a postupně takto vyšetřete celý prs. Nakonec stiskněte bradavku kvůli případnému výtoku. Pokud narazíte na nějaké změny, nechte se neodkladně vyšetřit odborným lékařem.

Autor: Gabriela Maděričová