Žena a zdraví

Pravidla saunování


Kategorie: Jak o sebe pečovat? 
07.listopad 2005
Saunování jako proces očisty a posílení organismu by mělo splňovat některá základní kritéria. Nekvalitní a neodborné saunování je bohužel velmi časté.

V našich zeměpisných šířkách se sice můžeme hájit tvrzením, že saunování není naší kulturní tradicí, ale odborný personál by měl pravidelně seznamovat návštěvníky se správným postupem saunování, aby se předešlo různým stížnostem na následné bolesti hlavy, nevolnost, závratě, vyčerpání apod. K těmto nepříjemnostem dochází především v důsledku neznalosti základních pravidel saunování.

Saunování by mělo probíhat nenásilně a být doprovázeno příjemnými pocity. Před saunováním se umyjte mýdlem a osušte se froté ručníkem. Do sauny vstupujte zásadně bez plavek, je vhodné nemít ani pokrývku hlavy. Začínejte v nižších polohách, aby se tělo přizpůsobilo. Později si klidně vylezte na střední nebo horní lavici. Vyčkejte prohřátí a pocení a začněte masírovat kůži. Dýchejte zásadně nosem. V potní místnosti setrvejte přibližně 15 minut. Když je čas k ochlazení, nevrhejte se rovnou do studené vody. Raději nejprve chvilku setrvejte na čerstvém vzduchu. Před vstupem do ochlazovacího bazénu se osprchujte vlažnou nebo studenou sprchou, abyste ze sebe smyli pot a nečistoty. Doba ochlazování musí být delší než doba zahřívání. Obě fáze třikrát vystřídejte a po saunování si ještě dopřejte odpočinek. Pak si můžete dopřát i odbornou masáž. Hlavně nezapomeňte doplnit vypocenou vodu.

Do sauny nechoďte s plným žaludkem, nejdříve dvě hodiny po jídle. Alkoholické nápoje a nikotin k saunování nepatří - mohly by totiž způsobit až selhání oběhového systému, tudíž se jim vyhýbejte opět nejméně dvě hodiny před saunováním. Při jakémkoli onemocnění saunu raději vynechejte a počkejte, až budete úplně v pořádku. Před saunováním i po něm se vyvarujte zvýšené fyzické námahy, pokud při saunování pocítíte bušení srdce, nevolnost či závrať, raději jej na chvíli přerušte, dokud se vám neudělá lépe. Při onemocnění ledvin je nutný zvýšený přísun tekutin. Saunu by neměly navštěvovat osoby s arteriosklerózou nebo chronickým onemocněním kloubů, osoby s nemocným srdcem nebo vysokým krevním tlakem, epileptici, osoby s neléčenou hyperfunkcí štítné žlázy a osoby s kožní nemocí nebo onemocněním cév.

Autor: Gabriela Maděričová