Žena a zdraví

Péče o nohy


Kategorie: Jak o sebe pečovat? 
21.říjen 2005
Základem péče o nohy je pravidelná pedikúra. V domácích podmínkách je nejvhodnější pedikúra prováděná jednou týdně, která začíná koupelí v teplé vodě, do které se přidá koupelová sůl.

Ta uvolní svaly a změkčí rohovité vrstvy kůže, které se pak bude snadněji ošetřovat. Pilníkem nebo pemzou odstraníte zrohovatělou kůži na ploskách chodidel. Ošetřete kůžičku kolem nehtů a samozřejmě nehty. Nehty příliš nezkracujte, aby nezarůstaly. Na velmi tvrdé nehty platí kleštičky, výborné jsou také speciální nůžky s přizpůsobeným tvarem. Nehty zastřihněte buď rovně nebo do mírného obloučku.

Celou plochu nohy můžete promasírovat peelingovým krémem, který odloučí šupinky suché kůže a zároveň se nohy prokrví. Při každodenní péči se řiďte heslem čistota voní. Každý večer nohy důkladně omyjte a usušte a na noc ošetřete zvláčňujícím krémem. Ráno použijte antiperspirační sprej či zásyp, který působí proti pocení a zápachu nohou.

Dohlédněte na to, aby obuv po nošení vyschla a do suchých bot nastříkejte speciální sprej. Důležitá je také správná volba obuvi. Musí mít vhodný tvar a šířku. Příliš úzké boty způsobí otlaky na kloubech, ze kterých se mohou vytvořit bolestivá kuří oka. Často se také prsty díky úzkým špičkám začnou překládat přes sebe. V úzké obuvi s prsty nepřirozeně stlačují a může docházet k jejich deformacím.

Autor: Gabriela Maděričová