Imunita

Onemocnění klíšťovou encefalitidou


Kategorie: Bolesti hlavy Doporučené očkování Encefalitida Choroby Imunita Očkování Paraziti Pravidelné očkování Proč očkování 
11.říjen 2002
Klíšťová encefalitida je infekční onemocnění mozku a mozkových blan, které je přenášeno klíšťaty. Počet nemocných se každým rokem mírně zvyšuje a jedinou účinnou ochranou (jako i u jiných nemocí virového původu) zůstává včasné očkování.

Přenos klíšťové encefalitidy
Nejčastěji dochází k onemocnění po přisátí infikovaného klíštěte. Virus mohou přenášet všechna vývojová stadia klíštěte obecného. Další možnou cestou přenosu je požití nepasterizovaného mléka nebo z něho vyrobených mléčných výrobků. Takovéto případy byly známy hlavně na Slovensku jako tzv. Rožňavská horečka. V minulých letech se jich vyskytlo několik i v ČR.

Charakteristika onemocnění
Klíšťová encefalitida probíhá záludně, často ve dvou fázích: nejprve se dostaví chřipkové potíže: teplota, únava, pobolívání hlavy, pocit rozlámanosti. Nemocný navštíví lékaře, ten klíšťovou encefalitidu nepozná a léčí ji jako nachlazení. V této fázi nemoci je totiž toto onemocnění od běžné letní chřipky nerozpoznatelné. Po několika dnech se nemocnému uleví, cítí se zdráv nebo jen unavený, teplotu nemá. Touto první fází může onemocnění také skončit, člověk si vytvoří přirozené protilátky a infekce mozek či jeho obaly nepostihne.

V horším případě pokračuje nemoc za 3 až 7 dní druhou fází: znovuobjevení teploty, světloplachost a velké bolesti hlavy. To již bývají zasaženy infekcí mozkové blány či samotný mozek; ve většině případů obojí. Tento stav je „poukázkou“ k okamžité hospitalizaci. Při přijetí je nemocný podrobně tělesně i neurologicky vyšetřen a zánět centrálního nervstva je doložen chorobným nálezem v mozkomíšním moku.

Lehčí průběh nemoci se týká především mozkových blan (meningitida). Vede k poměrně rychlému ústupu potíží, pacient odchází za 2-3 týdny domů a cítí se docela zdráv. Ve chvíli, kdy odchází rekonvalescent domů, zvládá dobře klidový nemocniční režim. Jeho schopnosti však vůbec neumožňují větší fyzickou nebo duševní zátěž. Již obyčejný „klid doma“ je mnohem náročnější než „nuda v nemocnici“. Zátěž přinese obtíže. Celá čtvrtina nemocných se setká s tzv. postencefalitickým syndromem. Stanou se obětí dlouhodobých potíží (bolest hlavy, snížená schopnost soustředění, nevýkonnost, nespavost, závratě, podrážděnost…). Tyto potíže znamenají mnohaměsíční snížení kvality života – snižuje se tak na dlouhou dobu schopnost obstát např. v práci (postižení dost často o práci příjdou, neboť ji najednou nejsou schopni vykonávat). Tyto potíže vedou též ke vzniku poruch v rodinném a sexuálním životě dotyčných. To jsou asi nejhorší rizika klíšťové encefalitidy, pokud pomineme to, že asi 20 % případů končí obrnou (nejčastěji asymetrické postižení končetin) a zhruba do 4 % případů končí úmrtím.

Autor: Mgr. Jiří Široký