Žena a zdraví

Problémy s nehty


Kategorie: Jak o sebe pečovat? 
09.říjen 2005
Na nehtech nás mohou trápit bílé skvrnky. Bohužel nejdou odstranit, jediná pomoc je nechat nehty odrůst a dále se o ně starat tak, aby bílé flíčky nevznikaly.

To znamená nestříhat kůžičku kolem nehtů, neškrábat nehtové lůžko a dbát na dostatečný přísun vitaminů, které jsou pro zdravé nehty důležité - vitaminy A, D, křemík, vápník a železo. Pokud se tvoří slabé bílé půlkruhy s tmavším červeným podkladem, které napodobují tvar nehtů, trpíte nedostatkem některého vitaminu nebo jiné látky v těle.

K dobré stavbě nehtů je důležitý, kromě výše uvedených látek, i příjem bílkovin jak živočišných - maso, mléko, vejce, tak rostlinných - sója, luštěniny. Pokud se nehty štěpí, zkraťte je, protože dlouhé nehty mají větší sklon ke štěpení a lámání. Záděry opatrně odstřihněte, nikdy neokusujte nebo netrhejte.

Nažloutlé nehty jsou způsobeny častým odlakováváním a následným lakováním. Pokud se zažloutnutí dá odstranit jemným pilníkem, je vše v pořádku. Pokud se zažloutlé zabarvení objevuje jen na několika nehtech a nelze odstranit, může se jednat o infekční onemocnění nehtu a je nutné navštívit lékaře.

Okusování nehtů je pravděpodobně jedním z nejčastějších zlozvyků. Je vyvoláno stresem, strachem, nervozitou. Často si lidé okusují i kůži okolo nehtu. U okusovaných nehtů jsou nehtové destičky tak malé, že si s nimi neporadí ani manikérka či nehtová designérka. Zlepšení vzhledu nehtu není potom možné ani umělými nehty, protože pro jejich aplikaci je nutné mít nehet normální a ne okousaný a zapadlý. Jediným řešením pro okousané nehty je nechat je dorůst. Pomocníkem mohou být přípravky většinou ve formě vodiček či kapek, které se natírají na nehet a po zaschnutí vydrží i několik hodin. Při každém pokusu u ukousnutí nehtu pak díky své nepříjemné chuti upozorní svého nositele, že dělá něco, co nemá.

Tipy
Na noc si namažte ruce mastným krémem nebo olejem a navlékněte si bavlněné rukavičky a vydržte v nich celou noc. Ránou budou ruce hladké a kůžička kolem nehtů promaštěná.

V salonech často aplikují parafínový zábal. Parafín je speciální vosk, který se ohřívá v přístroji, jenž udržuje lázeň teplou. Ruce se do ní namočí a pak vloží do plastového sáčku a froté rukavic. V zábalu ruce zůstanou 15-20 minut, a pak se ošetří. Ruce můžete namáčet také v olivovém oleji s několika kapkami citronu. Pro zlepšení kvality nehtů si namíchejte nápoj z dvou dcl vody, lžičky želatiny, šťávy z ½ citronu a lžičku medu, a pijte ho 14 dní každý den, poté stačí 1x týdně.

Autor: Gabriela Maděričová