Medicína

Cizí těleso v uchu


Kategorie: Děti Choroby První pomoc 
08.říjen 2002
S cizími tělesy v uších (corpus alieum auris) se setkáváme nejčastěji u dětí. Ty si tam totiž při hraní zasouvají úmyslně rozličné předměty samy.

Mohou to být různé korálky či části hraček, ale také mouchy či švábi. Většinou se tyto předměty zachytí ve vnějším zvukovodu, v řídkých případech mohou projít až do středouší či do Eustachovy trubice. Ve většině případů se tato cizí tělesa dostávají do ucha jeho vchodem. Případem méně častým (alespoň v dobách míru) jsou tělesa, která se do ucha dostanou při úrazu či zástřelu.

Rozpoznat v uchu cizí těleso většinou pro lékaře nebývá problém. Problematičtější bývá, aby pacient na tuto možnost vůbec pomyslel a lékaře s daným problémem navštívil. Některé tyto předměty (zejména pokud jsou oblé) totiž mohou zůstat v uchu i delší dobu bez nápadnějších příznaků. Předměty, které mají nějaké hroty či hrany, na sebe většinou upozorní bolestí, a u těles, která mohou bobtnat, se po čase dostavuje nedoslýchavost a pocit tlaku v uchu. Dokonce může dojít i k reflektorickému kašli, který je způsoben tím, jak toto těleso tlačí na ušní větev bludného nervu. Pokud tlačí na ušní bubínek, může způsobovat rozličné šelesty – dokonce až závrať. Nejméně přehlédnutelný je asi živý hmyz, který v uchu způsobuje velice hlučné šelesty a silný pocit šimrání.

Pokud se jedná o malá, nekomplikovaná tělesa, lze je z uší odstranit výplachem sterilní vodou či fyziologickým roztokem (0,93% roztok NaCl ). Toto však nelze provádět, pokud je protržen ušní bubínek či pokud se jedná o bobtnavá tělesa. V těchto případech se těleso odstraní na ušním oddělení specializovanými nástroji.

Autor: Mgr. Jiří Široký