Kožní nemoci

Plísňová onemocnění rukou a nohou


Kategorie: Choroby Kožní nemoci 
07.říjen 2002
Onychomykóza je označením pro všechny druhy plísňové infekce nehtů rukou a nohou, které jsou způsobeny dermatofyty jako primárním zárodkem, ale také nedermatofytickými houbami a kvasinkami, nebo jejich vzájemnou kombinací Tvoří největší počet ze všech plísňových onemocnění.

Plísňovými onemocněními nehtů jsou nejčastěji postiženy osoby středního a vyššího věku. Onychomykóza představuje téměř 50 % všech nehtových onemocnění, v České republice, to je 2–8 % populace. Toto číslo odpovídá 250 000–800 000 postiženým osobám. Výskyt má celosvětově vzrůstající tendenci, přitom dle odhadu odborníků je v ČR efektivně léčeno jen 5 % pacientů. Odborníci rovněž upozornili (3. 10. 2002 v Praze na besedě s novináři) na to, že v ČRse počet lidí postižených onychomykózou bude nyní ještě zvyšovat v důsledku zhoršených hygienických podmínek (po povodních).

Prvotní infekce se uchytí většinou mezi prsty nohou a odtud se šíří na nehtovou ploténku. Mykotické nehty se stávají trvalým zdrojem plísňové infekce pro kůži pacienta i jeho okolí. U pacientů s cukrovkou a ischemickou chorobou dolních končetin může mykotická infekce s následnou bakteriální kontaminací vyústit až v gangrénu a následnou amputaci. Moderní léčbu představují dnes účinná systémová antimykotika podávaná perorálně v tabletové formě. V současnosti jsou na trhu dvě účinné látky – itrakonazol a terbinafin. U obou léčba trvá tři měsíce, přičemž se používá u itrakonazolu speciální dávkovací režim, tzv. pulzní terapie (podávání léku vždy jen jeden týden v měsíci). Bolestivé chirurgické snímání nehtů se již neprovádí. Místní léčba zůstává většinou doplňkem celkové terapie.

Z řečeného vyplynulo, že nelze pokládat onychomykózu za kosmetický defekt. Nedokonalá informovanost veřejnosti o charakteru tohoto onemocnění i malá důvěra ve výsledky léčby jsou největšími překážkami účinné terapie. Z tohoto důvodu byla v říjnu 2002 pod patronátem Mykologické sekce České dermatovenerologické společnosti ČLS JEP zřízena informační telefonní linka s číslem: 844 111 156. Linka je v provozu každý všední den od 8–17 hodin. Volající zde obdrží radu i informaci, kde nalezne nejbližšího dermatologa dle místa bydliště. Je nutno znovu upozornit, že k návštěvě dermatologa pacient nepotřebuje žádné doporučení praktického lékaře!!!!

Autor: zpracováno redakčně