Jak o sebe pečovat?

Manikúra


Kategorie: Jak o sebe pečovat? 
02.říjen 2005
Při péči o nehty můžete zvolit dva způsoby – mokrou nebo suchou manikúru.

Mokrá manikúra spočívá v namáčení konečků prstů ve vodní lázni, tudíž kůže okolo nehtů změkne a dá se ošetřit. Zároveň však nabobtná a změkne i nehet, takže při jeho úpravě je nutné postupovat velmi opatrně.

 

Při použití suché manikúry se ruce nemáčejí, ale ke změkčení kůže kolem nehtů se používá změkčovač kůžičky, který zajistí v podstatě to samé jako vodní lázeň. Nehet přitom nezměkne, zůstává suchý a dobře se ošetřuje. Pro ujištění, že domácí manikúru provádíte správně, se vydejte do nehtového studia, kde odborně provedou manikúru a poradí se správným ošetřením rukou a nehtů. Před ošetřením si ruce umyjte v teplé vodě a dokonale osušte ručníkem. Nehty nikdy nestříhejte, na jejich zkrácení používejte jedině papírový, pískový nebo skleněný pilník. Kovový, je totiž příliš tvrdý a nepoddajný a způsobuje třepení nehtů.

 

Nehty stříhejte, pouze jsou-li hodně dlouhé, ale vždy jen po kouskách, aby nehet nepraskl, ale i tak je lepší zkrácení pomocí pilníku, přestože to bude časově náročnější. Pilníkem vytvarujte všechny nehty do stejného tvaru a do stejné délky, vždy přihlížejte k nejkratšímu nehtu. Při pilování postupujte od krajů ke středu. Nakonec je vhodné upravit opilované okraje houbičkovým leštícím pilníkem (papírový pilník na houbě), který je měkký a poddajný.

 

Kůžičku neodstřihávejte, ale u kořene nehtu zatlačujte k okraji manikúrní tyčinkou. Když kůži zjemníte změkčovačem, dá se pak lépe zatlačit. Tyčinku i změkčovač lze běžně koupit v drogerii.

 

Jakmile dokončíte úpravu nehtů, důkladně si nakrémujte ruce a nezapomeňte promasírovat i nehtová lůžka. Poté nehty dobře otřete papírovým kapesníčkem, abyste se zbavily mastnoty, a nalakujte je.

 

Při lakování nehtů musíte mít na štětečku vždy dostatek laku. Nejprve používejte ochranný bezbarvý lak, pak nanášejte barevný ve dvou vrstvách, ale předchozí vrstvu nechte vždy zaschnout. Lak naneste nejprve na okraj nehtů a ihned přetáhněte celý nehet. Snažte se, aby se lak se nedostal až k okraji nehtu a nezatekl kolem nehtové kůžičky. Starý lak vždy odstraňujte včas, oprýskaný lak či do poloviny nalakované nehty ruce určitě nezdobí. Na odlakování používejte vždy odlakovač bez acetonu. Velmi pohodlné jsou odlakovače s houbičkou v kelímku. Nikdy si lak z nehtů mechanicky neodlupujte. Stáhnete si tím i ochrannou vrstvu nehtu, a ten pak bude měkký a lámavý.

Autor: Gabriela Maděričová