Žena a zdraví

Péče o prsa


Kategorie: Péče o prsa 
13.září 2005
Téměř žádná žena není spokojena se svým poprsím. Pokud k ní byla příroda skoupá, žehrá na tuto skutečnost a závidí svým lépe vybaveným kolegyním jejich přednosti.

Ženy, které od puberty mají větší prsy, jež sice většinou mají u opačného pohlaví úspěch, ale zabraňují jim nosit tílka na ramínka a překáží v běhu, a mimo to velmi často s postupem let ztrácejí elasticitu, závidí naopak těm plochým.

Důležité je spodní prádlo
To, co se nosí přímo na těle, je velmi důležité. Pokud investujeme do kvalitního prádla (a zejména podprsenky), získáme mnoho. Dámy, které chtějí zvýraznit své vnady, znají podprsenky push-up, jiné modely mají neviditelné kostice, které při nošení vůbec nepocítíme. Praktické jsou modely s ramínky přemístitelnými na několik způsobů. Pro nošení přiléhavého oblečení je vhodné bezešvé prádlo s plochými okraji, jež nekazí oděv svými obrysy. Pro sportovně založené ženy jsou zde podprsenky určené pro aktivní pohyb, zajímavá je novinka postavená na využití vlákna, které odvádí vlhkost z těla do materiálu, odkud se rychle odpařuje. Jednoduchý střih pak přináší maximální pohodlí.

Vlastní péče
Poprsí je vystaveno značnému působení gravitace, zvláště pak to více vyvinuté. Navíc pokožka v těchto partiích je tenká a také hodně namáhaná, tudíž je třeba udělat vše pro zpevnění. Péče začíná již při mytí. Střídavá sprcha a lehké masáže kartáčem podporují prokrvení. Prsy masírujte krouživými pohyby, ale bradavky vždy vynechávejte.

Alespoň jednou týdně bychom měly hruď osprchovat studenou vodou odspodu směrem vzhůru. Existují speciální sprchové nástavce určené k tomuto účelu. Nebo můžete každý prs alespoň pětkrát obkroužit žínkou či houbou namočenou do studené vody. Chcete-li udělat ještě více, vylepšete ledovou vodu šťávou z jednoho citronu nebo dvěma lžícemi mořské soli. Tyto přísady stahují póry a tím napínají kůži. Pro otrlé je možné zavinout několik kousků ledu do gázy a jemně jimi masírovat prsy; vždy směrem zdola vzhůru. Celou partii potom ošetříme výživným pleťovým olejem nebo speciálním zpevňovacím krémem.

Dlouhé horké koupele jsou sice příjemné, ale rozšiřují drobné žilky a poškozují vazivo na prsou, takže se jim raději vyhýbejte. Větší poprsí vyžaduje dokonale padnoucí podprsenku. Při sportování se nosí podprsenka pevnější než při běžném nošení. Při větším váhovém úbytku, během těhotenství a kojení, při pobytu na slunci jsou ňadra nadměrně zatěžována, takže musíme péči o dekolt zvýšit. Vhodné jsou krémy s vitaminem E nebo vysoce koncentrované přípravky v ampulích, jejichž obsah se jemným poklepáváním nanáší na prsa.

K odstraňování drobných nečistot používáme antibakteriální tyčinky nebo gely s vysušovacím účinkem a k zamaskování krycí tyčinky. Obecně platí, že kosmetický přípravek, který je vhodný pro obličej, je vhodný také pro dekolt. Nejlepší podprsenkou jsou svaly, takže každodenní cvičení posilují prsní svaly, které pomáhají udržovat i prsní žlázy a tukovou vrstvu v žádoucí poloze, jsou nejlepší cestou k hezkému dekoltu. Nejvhodnější jsou klasické kliky. Vzpřímená chůze a přiměřená podprsenka přispívají k tomu, aby prsy zůstaly ve formě. Podprsenku si vždy při nákupu vyzkoušejte, nesmí vás tísnit.

Autor: Gabriela Maděričová