Průjem a zácpa

Léčba zácpy


Kategorie: Průjem a zácpa 
04.září 2005
Ovlivnit projevy zácpy, nebo jim dokonce předcházet, lze nejen léčebnými prostředky, ale i vhodnou skladbou denního jídelníčku. Podle toho je třeba volit léčebnou, ale i dietetickou taktiku.

Do nedávné doby byly známy pouze jediné prostředky léčby zácpy, a to projímadla, což jsou dráždivé prostředky, na které vzniká v těle návyk. Nemocní jsou proto nuceni jejich množství zvyšovat..

Na léčbu zácpy má příznivý vliv vláknina, která se v organismu neštěpí a střevem jen prochází. Zpomaluje střevní činnost, s pomocí bakterií slouží jako zdroj střevních plynů, pomáhá zneškodňovat karcinogenní látky a zlepšuje vypuzování stolice, která je také díky vláknině objemnější. Velké množství vlákniny je obsaženo především v otrubách, které se vyskytují v tmavém celozrnném pečivu nebo ovesných vločkách.

Jiným zdrojem vlákniny je ovoce, převážně bobtnající (např. hroznové víno, peckovité ovoce jako meruňky, broskve a třešně). Jablka (obsahují vlákninu pektin) působí na střevo dráždivě především slupkou. Naopak uklidňující vliv na střevo má jablko nastrouhané nebo jablečné pyré. Sušené ovoce, které po přidání do vody bobtná, rovněž zvětšuje objem a u léčby zácpy se osvědčilo. Vhodné jsou především sušené švestky, rozinky nebo sušené meruňky, nejčastěji jako doplněk syrového pokrmu (vločkové müsli). Velmi vhodné pro ranní dietní snídaně jsou obiloviny, cereálie, a to nejen jako součást léčby, ale i prevence zácpy. Podobný účinek jako ovesné vločky mají i kukuřičné lupínky.

Jinou vhodnou bobtnající látkou je lněné semínko, kterého můžeme denně sníst několik lžiček a vydatně zapít vodou. Obsahuje kromě vlákniny i hlenové látky, které působí hojivě na sliznice střeva.

Zeleninu bychom měli jíst dvakrát, ovoce alespoň jednou denně, a to v celkové dávce asi půl kilogramu. Ze zeleniny je vhodné zelí jak syrové, tak vařené či kysané. Všeobecná nechuť k zelí a dalším podobným pokrmům (např. luštěninám) je způsobena nadýmáním. Stačí do pokrmu přidat kmín, který působí proti tomuto nepříjemnému jevu.

Důležitá je však také technologické úprava potravin. Dostatečné vaření či dušení s vhodnými kombinacemi různých druhů zeleniny a potravin je dalším vhodným postupem k odstranění nežádoucích plynotvorných látek.

Velmi vhodnou dietní potravinou jsou luštěniny, a to nejen pro nemocné zácpou, ale i jako základ racionální stravy. Luštěniny obsahují kromě nestravitelných látek velké množství rostlinné, vysoce výživné bílkoviny. Počítáme mezi ně fazole, hrách čočku a sóju..

Nedoporučuje se konzumace masa s vysokým obsahem tuku, vhodná jsou spíše lehčí bílá masa jako rybí, kuřecí, krůtí a králičí. Mořské ryby navíc obsahují řadu pro organismus důležitých prvků, z nichž významný je především jód. Nezbytným požadavkem při léčbě zácpy je dostatek tekutin, kterých bychom měli denně vypít 2-3 litry. Velmi dobrý účinek na léčbu zácpy má především jablečný mošt. Léčba i předcházení problémům s vyprazdňováním stolice vyžaduje ovšem i ozdravění celkové životosprávy, jejímž základem musí být dostatek pohybu.