Průjem a zácpa

Zácpa (úvod)


Kategorie: Průjem a zácpa 
04.září 2005
Pod pojmem zácpa se většinou rozumí obtížné vyprazdňování tuhé stolice, které je doprovázené nepříjemnými pocity.

Je to neobyčejně časté onemocnění a trpí jím asi 30 % dospělé populace. Obyčejně jde o zácpu tehdy, udává-li se menší počet stolic než tři týdně.

 Zácpa je poruchou dočasnou nebo trvalou, vzniká náhle nebo pozvolna. Jde o složitý problém, který může mít více příčin. Jednou z hlavních může být zpomalení rytmických pohybů střeva, které posunují jeho obsah. Dochází k němu při celkově zhoršeném zdravotním stavu, u starých, málo aktivních osob a u některých chorobných stavů, jako je snížená funkce štítné žlázy nebo deprese. Jinou příčinou může být neschopnost uvolnit řitní svěrač, jako tomu bývá u tenzí a úzkostných stavů. Tuhá stolice je další častou příčinou. Cokoliv z uvedeného může být výsledkem kombinace dietních faktorů a delšího zdržování stolice v tlustém střevě, po němž následuje vstřebání příliš velkého množství vody ze střevního obsahu.

Náhle vzniklá zácpa může být reakcí na změnu prostředí, např. při cestovaní. Po 50. roce věku může každá změna ve vyprazdňování stolice, jako je střídání zácpy s průjmem nebo nepravidelnost stolice, signalizovat závažné onemocnění. Zvláště pak objevení krve ve stolici může znamenat nádor tlustého střeva, v jehož výskytu jsme podle statistik první na světě. Z těchto důvodů je nutné při krvavé stolici okamžitě navštívit lékaře, který provede potřebná vyšetření. Včasné rozpoznání nemoci je velmi důležité pro výsledky léčby.

Trvalou, dlouhodobou, zácpou trpí některé ženy středního věku, jež obtíže provázejí od věku asi dvaceti let většinou po celý život. Nepříjemné potíže jsou spojené s bolestmi břicha, nadýmáním a dalšími zažívacími potížemi, bolestmi hlavy, nemožností se soustředit, neschopností konzumovat určité potraviny. Druhou skupinu jsou starší muži a ženy, u nichž dochází ke vzniku zácpy s poklesem celkové aktivity organismu.

V podstatě rozlišujeme dva druhy zácpy - atonickou s ochablou střevní svalovinou a spastickou, kdy se střevo nachází v křeči. Oba typy zácpy mohou způsobit chronickou otravu organismu a jsou příčinou vzniku dalších zdravotních potíží a onemocnění. Zácpa atonická je stav střeva, kdy je jeho svalovina ochablá, střevo se pohybuje málo, je na několika místech pytlovitě rozšířené a jakoby prověšené. V konečné části střeva se u této formy velmi často nacházejí tzv. střevní výchlipky (vakovité slepé váčky tvořené vydutou střevní stěnou), v nichž se nacházejí zbytky stravy, které zde mohou setrvávat i několik let a vést i k tvorbě tzv. střevních kamenů a jedovatých hnilobných produktů.

Výskyt tohoto typu zácpy je o něco častější u lidí, kteří nikdy nesportovali. Ti mají pak nejen ochablé svaly, ale jejich vazivo a svalstvo je i uvnitř těla ochablé. Zácpa spastická vzniká spíše nadměrnou střevní dráždivostí nebo u mladých žen často v těhotenství nebo v období po porodu. Příčinou je střevo v křeči, někdy s tendencí ke stažení po celé délce. V některých případech jsou výrazně zúženy úseky střeva, mezi nimiž se mohou nacházet ochablé a pytlovitě rozšířené úseky.

U obou popsaných typů dochází k prodloužení pobytu potravy ve střevě a k jejímu rozkládání kvasnými a hnilobnými procesy pomocí bakterií a kvasinek. Rozpadové produkty se vstřebávají někdy v měřitelné míře do organismu a postižený si stěžuje na migrénu, depresi, bolesti hlavy, bušení srdce, nespavost, pupínky apod.

Autor: Gabriela Maděričová