Péče o vlasy

Péče o vlasy v letním období


Kategorie: Péče o vlasy 
21.srpen 2002
Chránit si v létě pokožku před slunce nám připadá samozřejmé, ale možná velmi často zapomínáme na vlasy, které pak po letních měsících leckdy bývají poškozené.

Slunce, časté máčení ve vodě (jak slané, tak chlorované), vítr, písek, prach - to vše vlasům škodí. Bez náležité péče budou vlasy na konci dovolené o poznání křehčí a sušší, ztratí pružnost a hebkost a konečky budou roztřepené více než kdy předtím. O vyblednutí a změně barvy ani nemluvě. Proto je nutné dodržovat několik základních preventivních opatření, a to zejména se vyvarovat příliš častému a intenzivnímu slunečnímu záření - nejúčinnější ochranou je přirozený stín nebo nošení klobouku či šátku, především u dětí a řídkých vlasů.

Vlasy je také vhodné postříkat ochranným sprejem proti slunci, který je přikryje před škodlivými slunečními paprsky. Ochranné opalovací přípravky by se měly nanášet i přes hranici kštice mírně do vlasů. Důležité je také po koupání z vlasů spláchnout chlor či sůl nebo používat koupací čepici. S ochranným programem ale začněte už měsíc před začátkem dovolené.

Používejte šampóny regulující vlhkost vlasů a každý týden si dopřejte intenzivní kúru. Je to nesmírně důležité především u chemicky ošetřovaných vlasů (tedy barvených a trvalených). Rozhodně si před letní dovolenou nepořizujte novou trvalou nebo barvu. Během dovolené si raději vypomožte natáčkami nebo používejte tónovací šampón. Základem výbavy v letním období by měla být speciální letní vlasová kosmetika, která se má zvolit s ohledem na typ vlasů. Na trhu je řada přípravků určených právě pro ošetření vlasů v letním období. Dodají vlasům výživné látky, zabraňují jejich nadměrnému vysušování, ale hlavně obsahují ochranné UV filtry - podobně jako sluneční krémy. Vhodné je používání zejména laků na vlasy, pěnových tužidel a gelů s UV filtrem, protože účinnost šampónu či kondicionéru je krátkodobá, neboť se z vlasů vymývají.

Za větrného počasí je vhodné vlasy stáhnout do culíku nebo copu, aby se necuchaly. Pokud se přece jen zacuchají, musejí se rozčesávat hřebenem se širokými zuby směrem od konečků ke kořínkům vlasů Příjemná a účinná je vlasová sprška (speciální kondicionér na léto ve spreji, který se nemusí smývat). Máte ji vždy při ruce a čas od času můžete vlasy na pláži přestříkat. Speciální kondicionér obsahuje vitamíny, většinou i UV filtry a hlavně výživné látky, které chrání vlasy proti vysušení. Ty nejlepší spršky obsahují i ochranu proti chlorové vodě z bazénu. K další doplňkové kosmetické výbavě patří také sluneční ochranný vlasový gel, mléko či nemastná olejová emulze. Doporučuje se aplikovat takové přípravky na vlasy při slunění jednou až dvakrát denně.

Gely jsou ideální pro kratší vlasy, které se upravují do tvaru ježka. Vlasy ochrání a zároveň skvěle poslouží jako tužidlo. Mléka můžete používat na vlasy polodlouhé i dlouhé. Buď nanesete malé množství, vlasy rozčešete a účes bude vypadat přirozeně nebo vlasy můžete mlékem doslova nasytit a upravit do zajímavého tvaru. V tomto případě je nahrazeno i tužidlo. Emulze patří k nejpopulárnějším přípravkům pro ochranu vlasů před sluncem. Na vlasech vytvoří ochranný závoj, ale při nesprávném používání je slepují.

Pokud máte vlasy barvené, pravděpodobně budou mít už po pár letních dnech jiný odstín. S novým barvením však počkejte alespoň měsíc až si vlasy odpočinou. Mezitím můžete použít tónovací šampony či barevné pěny. Při častém mytí používejte speciální šampón, který chrání barvu při mytí. Nezatěžujte své vlasy dodatečně ani trvalou ondulací, odbarvováním či tupírováním. Omezte upravování vlasů fénem nebo alespoň používejte nižší stupně teploty. Nejvhodnější však je vysušit vlasy vymačkáním do ručníku (nikoli třením, které je může poškodit), upravit účes a nechat jen volně uschnout.

Po letní dovolené
Po návratu z dovolené věnujte vlasům zvýšenou péči. Nechejte si alespoň zastřihnout konečky a vlasům určitě dopřejte vlasovou masku, kterou nanášejte na vlhké a umyté vlasy (účinek umocníte, když hlavu zabalíte do ručníku) a nechejte působit alespoň dvacet minut. Poté smyjte šampónem pro suché vlasy. Eventuálně můžete provádět 2x týdně rekondiční olejový zábal pomocí originálního přípravku či kvalitního olivového oleje. Postupujte stejně jako u vlasové masky. Po konzultaci s kadeřníkem či dermatologem zvolte podle vašeho typu vlasů a druhu poškození vhodnou vlasovou kosmetiku. Doplňte mytí vlasů kondicionérem pro suché a poškozené vlasy. Nezatěžujte zbytečně vlasy trvalou ondulací, odbarvováním, dlouhodobým fénováním či tupírováním. Konzumujte vyváženou stravu s dostatkem aminokyselin, vitaminů a stopových prvků.

Autor: Gabriela Maděričová