Péče o vlasy

Kvalita vlasů a strava


Kategorie: Péče o vlasy 
08.srpen 2002
To, co člověk sní, se brzy odrazí na stavu jeho vlasů. Podobně jako zbytek těla závisí zdravé lesklé vlasy na dobré stravě, jež zajistí přísun všech živin nezbytných pro stálý růst a dobrý zdravotní stav.

Špatné stravovací návyky se brzy odrazí na stavu vlasů. Proto i při lehkém onemocnění vlasy zplihnou a ztratí lesk. Redukce potravy vede k opoždění růstu vlasů. Vyloučení bílkovin z jídelníčku způsobuje nejen zpomalení růstu, ale také produkci menšího počtu a méně hodnotných vlasů, vlasy se také zdají málo zabarvené, mohou začít předčasně šedivět.

Vliv na kvalitu a množství vlasů má i dostatečná hladina vitaminů a stopových prvků (zejména vitaminů skupiny B, železa, selenu, zinku, fosforu). Hypovitaminóza vede ke zpomalení růstu. Předávkování vitaminu A vede rovněž k výpadu vlasů, vlasy jsou tenké, suché, málo pigmentované.

Nejvhodnější stravou pro zdravé vlasy jsou potraviny dodávající proteiny. Dobrými zdroji je libové maso, drůbež, ryby, sýr, vejce, ořechy, semínka a luštěniny. Ryby, mořské produkty, mandle, paraořechy a sýr dodávají vlasům sílu a přirozený lesk. Celozrnné pečivo a potraviny s přírodními oleji se velmi doporučují pro tvorbu keratinu, hlavní složku vlasu. Semínka jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a také proteinu. Denně alespoň tři kousky ovoce dodají tělu potřebné množství vláknin, vitaminů a minerálů.

Nízký obsah nenasycených mastných kyselin (obsažených zejména v rostlinných olejích - např. pupalkovém, olivovém) může vyvolávat ztrátu vlasů. Naopak nasycené tuky, které jsou obsaženy v červeném mase, smažených jídlech a mléčných výrobcích, by měly být omezeny.

Povzbuzující prostředky jako čaj a káva působí na nervový, dýchací a kardiovaskulární systém, zvyšují vylučování vody a důležitých živin. Omezují také absorbci minerálů důležitých pro zdravé vlasy. Proto je důležité pít dostatek vody, bylinkové čaje a neslazené ovocné džusy. Alkohol rozšiřuje cévy, a tak pomáhá zvyšovat přítok krve do tkání. Působí jako protilátka na některé minerály a vitaminy, které jsou pro vlasy životně důležité. Pití alkoholu by se tedy mělo omezit jen na příležitostné. Nedostatečná výživa má za následek růst vlasů jemných, řídkých a krátkých, vlasy jsou šedivé, bez pigmentu, případně mají měděnou barvu a vypadávají.

Autor: Gabriela Maděričová