Péče o vlasy

Jak vlasy rostou?


Kategorie: Péče o vlasy 
25.červenec 2002
Růst vlasů nelze urychlovat ani zpomalovat.

Člověku na hlavě průměrně roste asi 100 000 vlasů, světlovlasí mají vlasů více – až 140 000, zrzaví naopak nejméně – 80 000.

Růst vlasů začíná v časném stadiu embryonálního vývoje, kdy se vytváří vlasový váček. Počet a druh váčků jsou dány při narození a nedají se dále ničím ovlivnit. Během života se už nevytvářejí žádné nové vlasové váčky. Růst vlasů ovlivňují hormony, přičemž ne všechny souvislosti a mechanismy jejich působení jsou vysvětleny.

Kromě hormonů se na růstu vlasů podílejí dědičné dispozice, výživa, nervové vlivy a nemoci. Hormony také ovlivňují růst vlasů na typických místech pro každé pohlaví - člověk má dva až pět milionů vlasových váčků, u žen i u mužů jsou rozděleny celkem stejně. Vlas prochází při růstu třemi etapami: anagenní fází, kdy aktivně roste, katagenní neboli přechodnou fází, kdy vlas přestane růst, ale v papile dál pokračuje buněčná aktivita. Nakonec je starý vlas vytlačen novým (telogenní fáze) a cyklus se znovu opakuje.

Anagenní fáze trvá po dobu od dvou do čtyř let, katagenní fáze trvá pouze asi 15-20 dní a telogenní fáze trvá 90-120 dní. V každém okamžiku je asi 93 % procent lidských vlasů v anagenní fázi, 1 % ve fázi katagenní a 6 % ve fázi telogenní.

Vlasy na hlavě člověka, které reagují na hormonální podněty stejně jako chlupy na zbytku těla, jsou geneticky naprogramovány tak, aby se jejich růstový cyklus během průměrného lidského života opakoval 24-25x.

Autor: Gabriela Maděričová