Péče o vlasy

Vlasová struktura


Kategorie: Péče o vlasy 
25.červenec 2004
Základní materiál, ze kterého je vytvořen vlas, je elastická bílkovina zvaná keratin. Všechny mechanické vlastnosti vlasu, tj. pevnost, tažnost a pružnost, jsou podmíněny strukturou vlasu a uspořádáním vlasového keratinu.

Vlas obsahuje také trochu tekutiny a nepatrné množství kovů a minerálů vyskytujících se i v ostatních částech těla. Vlas je relativně pevný - říká se, že k přetržení jednoho vlasu je třeba větší síly než k přetržení stejně silného kovového vlákna. Odolnost vlasu závisí na jeho elasticitě, umožňující protažení vlasu do délky. Ve vlhkém prostředí se vlas stává pružnějším a nabývá na objemu. Pevnost vlhkého vlasu je ale menší než suchého. Mechanické vlastnosti vlasu mohou být změněny jak různými vnitřními vlivy (genetickými, nutričními, metabolickými), tak i zevními faktory - chemikáliemi a jinými přípravky užívanými k úpravě vlasů.

Vlasy jsou uloženy ve vlasových váčcích. Na dolní rozšířenou část vlasu - cibulku - nasedá vlasová papila, ve které se nachází nejjemnější vlásečnice - kapiláry, jež zajišťují zásobování růstové zóny (matrix). Část vlasu nacházející se nad cibulkou – vlasový stvol - vzniká přeměnou z prekeratinu (měkká buněčná hmota) na keratin (pevná hmota).

Vlas tvoří tři vrstvy – kutikula, vlasová kůra a dřeň.
Kutikula je vnější vrstva obklopující vlas, která jej má chránit před možným poškozením z vnějšího prostředí. Skládá se ze zploštěných zrohovatělých buněk (šupinek), které se vzájemně překrývají a jejichž volné okraje směřující nahoru jsou různě pro každého jedince charakteristicky profilovány. Jsou navzájem spojeny zvláštním tmelem obsahujícím aminokyseliny (základní stavební jednotky bílkovin) a lipidy (tuky). Když leží šupinky kutikuly rovně a řádně se překrývají, jsou vlasy hedvábně hladké a lesklé. Pokud jsou však šupinky kutikuly mechanicky nebo chemicky poničeny či narušeny, jsou vlasy matné, lámou se a snadno cuchají. Kutikula je mimořádně pevně strukturovaná, odolává mechanickým vlivům, jako je česání a kartáčování. Zranitelná bývá výjimečně, například pokud je vlas vlhký. Kutikula také odráží velkou část škodlivých paprsků, zatímco krátkovlnné absorbuje.

Kortex (kůra) vytváří převážnou část vlasu. Záleží na ní elastičnost, pevnost tahu a síla vlasu. Skládá se z protáhlých buněk tvořených hustě nakupenými vlákny, které se podélně seskupují do lamel (destiček) a jsou spojeny mezibuněčným tmelem. V kortexu se nacházejí pigmentová zrna dávající vlasu barevnost.

Medula (dřeň) je kanálek ve středu vlasu po celé jeho délce. Je vystlán velmi měkkými keratinovými buňkami. Dřeň pravděpodobně přivádí do vlasu živiny a jiné látky. Tím by bylo možné vysvětlit, proč na vlasy tak rychle působí změny zdravotního stavu. Ovlivňuje lesk vlasů, obsahuje pigment. Je tvořena keratinem s vysokým obsahem lipidů. Má vyživovací funkci a ovlivňuje lesk vlasů. Přirozený lesk vlasů zabezpečuje jejich vlastní "kondicionér", kožní tuk, olej složený z vosků a tuků.

Kožní tuk produkují mazové žlázy přítomné v pokožce. Žlázy jsou napojeny na vlasové folikuly, do nichž kožní tuk uvolňují. Jako mazivo poskytuje kožní tuk samotnému vlasu výbornou ochrannou vrstvu, vyhlazuje šupinky kutikuly a pomáhá vlasům udržet si přirozenou vlhkost a elasticitu. Čím hladší je povrch kutikuly, tím více světla vlasy odrážejí, a tím je tedy jejich lesk větší. Proto je obtížnější dosáhnout lesku u kudrnatých vlasů než u vlasů rovných.

Za určitých okolností, např. při nadměrné hormonální aktivitě, produkují mazové žlázy příliš mnoho kožního tuku. Výsledkem jsou mastné vlasy. A naopak, pokud se vytváří kožního tuku příliš málo, vlasy jsou suché.

Autor: Gabriela Maděričová