Sexuální zdraví

Sexuální chování u dětí


Kategorie: Sexuální zdraví 
24.červenec 2002
Stimulace pohlavních orgánů spojená s orgasmem je pozorovatelná u dětí již v šestém měsíci života.

Již v prepubertálním období masturbuje většina chlapců a velké procento dívek. S postupujícím věkem se pak toto chování stává intimnější, a tudíž méně viditelnou záležitostí pro okolí.

Velice časté jsou mezi dětmi „sexuální hry“. Ty se objevují většinou již kolem pátého roku věku. Ve své podstatě jsou projevem normální dětské zvídavosti a nemají erotický charakter. Spočívají většinou ve vzájemném průzkumu intimních partií. Často děti v těchto hrách napodobují sexuální aktivitu dospělých, ale většinou nedochází k realizaci samotné soulože.

Lze říci, že jak masturbace, tak i tyto sexuální hry jsou ve své podstatě naprosto přirozené a neškodné. Mnohem horší dopad může mít jejich zakazování, či dokonce trestání.

Například u makaků, kde mláďata vyrůstají ve společenství svých vrstevníků, začínají s takovýmito hrami (erotosexuálním tréninkem) již ve třech měsících svého věku. To je asi 3 roky před nástupem puberty. Pokud však mládě vyrůstá osamoceně či bez podobně starých jedinců, a tudíž je o erotosexuální trénink ochuzeno, není v dospělosti, ve většině případů, schopné zaujmout adekvátní polohu při páření (a to dokonce ani se zkušeným partnerem), a tedy ani není schopné se rozmnožovat.

Autor: Mgr. Jiří Široký